Kétszáz zsák szemetet gyűjtenek össze

2024.04.23. 19:40

Megtisztítják az erdőt a bedős diákok – Galéria + Videó

Kétszáz szemeteszsákot kértek a bedősök a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024 program koordinátorától, amelyen meglepődtek a szervezők. Pedig három nap alatt már több mint a felét megtöltötték eldobált ruhákkal, cipőkkel, hátizsákokkal és hálózsákokkal.

Arany T. János

Három nap alatt 120 zsák szemetet szedtek össze az ásotthalmi erdőben az erdészeti iskola diákja. És még nincs vége.

Fotó: Karnok Csaba

Három éve folyamatosan szedik a migránsok hátrahagyott szemetét az ásotthalmi erdészeti iskola diákjai. A legrosszabb időszakban volt, amikor két nap alatt a dupláját hagyták ott a migránsok, mint amit előtte a bedősök eltakarítottak. Bánhidy Zoltán, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelőtanára sokat jár az erdőben nyitott szemmel, és mindig zavarta a szemét. 2021 novemberében kezdték el az önkéntes, szakkörös diákok megtakarítani az erdőt a migránsok szemététől. Ebből egy időben annyi volt, hogy a konténerek elszállításának költségét nem tudta az iskola vállalni.

Több szempontból is kapóra jött a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért 2024 program, amelyben a Bedő is részt vesz. A szervezők ugyanis nem csak a zsákokat biztosítják ingyen, hanem el is szállítják a szemetet, csak olyan helyen kell elhelyezni, amit könnyen meg tudnak majd közelíteni. A bedősök dolgát az nehezíti, hogy az erdő mélyéről kell zsákonként kicipelniük a szemetet, amit a színültig megpakolt dobozos UAZ-zal szállítanak a gyűjtőhelyre.

A TeSzedd koordinátora meglepődött amikor 200 zsákot kért Bánhidy Zoltán, de szükség volt a hatalmas mennyiségre, már több mint a fele tele van hulladékkal. Ennek nagy része hátizsák, ruha, cipő, hálózsák, a közönséges szemét – vizespalackok, csomagolópapírok – mennyisége ehhez képest elenyésző.

Karnok Csaba
Még mindig nem fogyott el. Migránsok szemetét szedik össze az ásotthalmi erdészeti iskola önkéntesei a tanulmányi erdőben. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A keddi csapat lelkesen vágott bele a munkába. Az egyik legszebb, legidősebb és legváltozatosabb erdőrészben a már megtöltött zsákok felpakolásával kezdték, majd egy hatalmas gödröt – valószínűleg egykori harkocsifedezéket – tisztított meg a jókedvű csapat: Hanna, Hunor, Dominik és Vencel. Miközben Hunor vágyakozva gondolt szerelmére, szorgalmasan gyűjtötte a hulladékot. A lelkesedést az is növelte, hogy a diákok egynapos budapesti kiránduláson vehetnek majd részt munkájuk jutalmaként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában