Napszínes

2024.04.02. 21:30

Pompáznak a sárga héricsek

Szabó Imre

A héricseket érdemes megcsodálni. Fotó: Palcsek István Szilárd

Több, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó területen találkozhatunk két héricsfajjal: a tavaszi és a volgamenti héricsekkel – hívta fel a természetbarátok figyelmét a nemzeti park honlapja. Néhol virágszőnyegként terülnek a látogató lába elé.

A tavaszi hérics a magyar flóra egyik legszebb vadvirága. Nagy méretű, 3-6 centi átmérőjű aranysárga virágai március elejétől május közepéig már messziről felhívják magukra a figyelmet. A hasonló küllemű volgamenti hérics hazánkban éri el elterjedési területének nyugati határát. Magyarország egyik legritkább és legveszélyeztetettebb növénye, nem véletlen, hogy védetté nyilvánították. 

Fotó: Palcsek István Szilárd

A nemzeti park Makói Tájegységében a Montág-pusztán, valamint a Királyhegyesi-pusztán található Héricses-dombon egyaránt jelentős a tavaszi hérics állománya. Idén már február közepén előbújtak a hajtások és hamarosan az első virágok is megjelentek. A talajban van elegendő nedvesség, így a tövek szépen fejlődtek, magasra nőttek és sok a virág rajtuk. A csúcsvirágzás március elején következett be.

A látványos virágmezőben azonban csak a derűs napokon gyönyörködhetünk, a borús, felhős időben ugyanis a virágok összecsukják szirmaikat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában