Helyi közélet

2024.05.30. 09:45

Csökkent a mozgáskorlátozottak mozgástere

Csongrádon 41 éve alakult meg a megyei mozgáskorlátozottak egyesületének a csoportja, nagy létszámmal, egy-két év alatt elérte a 270-et. Az utóbbi két esztendőben csökkent a mozgásterük: nincs klubjuk, székhelyük, nem tagjai az egyesületnek, hivatalosan nem léteznek. Az önkormányzati képviselő, Murányi László, aki felesége révén érintett, azon fáradozik, hogy ismét összetartó közösséget alkothassanak városukban a mozgáskorlátozottak.

Imre Péter Géza

Murányi László képviselő mutatja a két éve üresen álló ingatlant. Fotó: Imre Péter

Két éve nincs mozgáskorlátozott csoport, csoporttitkár, nincs élet, az épület lezárva, a szolgáltató MVM kikapcsolta az áramot. 2022 karácsonyán küldtek még Szegedről valamilyen csomagot, szerintem most is bent van az asztalon

 – mondta Murányi László, csongrádi önkormányzati képviselő, aki felesége, Marika révén érintett, ezért szívügye, hogy ismét közösségbe tartozhassanak ezek az emberek.

Fotó: Imre Péter

A társasház földszintjén lévő, a szegedi központú egyesület által pályázott és elnyert ingatlan azért zárult be, mert lejárt a célzott hasznosításra rendelt idő, a Magyar Államkincstár által is ellenőrzött 15 év, és központ, székhely nélkül a helyi önkormányzat sem tudja támogatni a csoportot. Még annyi történt, mivel nem fizettek tagdíjat

 – Murányi elmondása szerint erről nem kaptak értesítést –, ezért automatikusan kizárták őket a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületéből.

A csoport 1983-ban alakult meg Csongrádon, és 1999 óta Meló Zoltánné vezette programokat, kirándulásokat szervezve, segítséget nyújtva a tagoknak. Komoly szakmai elismerésként 2007-ben rehabilitációs tanúsítvánnyal rendelkező, foglalkoztató telephelyként jegyezték be. A megyei vezetésnek azonban az ingatlan értékesítésével kapcsolatban nézeteltérése támadt a helyi titkárral, Meló Zoltánnéval, aki ezért 2022 novemberében lemondott. A helyi tagság elfogadta. Azóta, lassan két esztendeje, nem történt semmi, csak Murányi László levelezése gyarapodott hónapról hónapra, mindenkit, az országos elnökséget is megkereste az ügyben.

Fotó: Imre Péter

Beszélgetésünk végén javaslattal élt a helyzet megoldására, az egyáltalán nem gordiuszi bonyolultságú csomó kibogozására, átvágására. 

Emberekről van szó! Jelöljünk ki egy időpontot és egy helyszínt, jöjjenek el Csongrádra az egyesület vármegyei vezetői, az érintettek hozzák magukkal a személyi igazolványukat és befizetve a díjat újra az egyesület tagjai lehetnének, az eddigi huzavona miatt ugyanis, mint már említettük, megszűnt a tagságuk. Az idő sürget: az eltelt 2 év alatt a 60 csoporttagból tízen távoztak közülünk... 

– vázolta a helyzetet Murányi László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában