Helyi közélet

2024.05.25. 19:10

Fejlődik a hármashatár térsége

Előnyére változik a magyar-román-szerb hármashatár térsége, állapította meg Polner Eörs. A határátkelőt, a Triplexet most szombaton úja megnyitották.

Suki Zoltán

Gyorsan fejlődik a térség Polner Eörs szerint. Fotó: DM

Egy év elteltével ismét a szavakat keresem a Triplex térségét látva és gondolom a vendégek és a kollégák is hasonlóan éreznek

 – mondta szombaton Kübekházán a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat alelnöke. Polner Eörs beszélt arról is, hogy elképesztő fejlődést tapasztal minden évben a hármashatár térségében.

Néhány évvel ezelőtt még sáros földutakon érkeztünk meg a Triplexhez, 5 évvel ezelőtt már közúton, azt követően elkészült az ideiglenes határállomás, tavaly már azt láttuk, hogy épül az új határátkelőhely, most pedig már a közelgő átadás dátumát várjuk az általam eddig legszebbnek tartott Kübekháza-Rábé határátkelőhelynél. Időközben jó híreket kaptunk az Óbéba-Kübekháza határátkelő ügyében is, úgy tűnik, hogy sokéves közös lobbitevékenységünk eredményeként megépülhet ott is a határátkelő 

– tette hozzá az alelnök.

Polner Eörs emlékeztetett, hogy a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió alapítóinak az volt a szándéka, hogy minél szorosabb együttműködés alakuljon ki megyéink és a tartomány között, melyhez hozzájárult a határon átnyúló infrastruktúra és határátkelőhely fejlesztés is.

Úgy gondolom, hogy a Csongrád-Csanád vármegyei közgyűlés jó munkát végzett a területen, talán utolsó előtti adósságunk e téren a Kübekháza-Óbéba határátkelőhely volt, a legutolsó pedig jelenleg a Szeged-Kikinda-Temesvár vasútvonal. Tavaly ilyenkor azt kívántam, hogy sikerüljön a szükséges döntéseket meghozni a Kübekháza-Óbéba átkelő megnyitásához és ez a kívánságom teljesült. Most pedig azt kívánom, hogy a szükséges megállapodások a következő egy évben szülessenek meg a Szeged-Kikinda-Temesvár vasútvonalhoz 

– mondta Polner Eörs.

Szerinte a következő nagy lépés pedig már az EU-n múlik. Először Románia felvétele lenne a schengeni övezetbe, valamint Szerbia felvételét az EU-ba.

Szombat reggel 9 órakor nyílt meg a hármashatár, amit Triplex futással ünnepeltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában