Helyi közélet

2024.05.27. 21:00

Félszáz kutyát koboztak el egy Vásárhelyhez közeli tanyáról

Három ebrendészeti telepre kerül az az 52 kutya, akiket egy Vásárhelyi közeli tanyáról koboztak el rossz tartási körülmények miatt. Civilek önkénteseket toboroznak, hogy segítsék a tulajdonost a tereprendezésben.

Tábori Szilvia

A zömében oltatlan kutyák ebrendészeti telepeken várják további sorsukat.

Fotó: Flajsz Péter

Ötvennél több kutyát koboztak el értesüléseink szerint rossz tartási körülmények miatt még múlt héten egy Hódmezővásárhelyhez közeli tanyáról. Lapunk megkeresésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal annyit válaszolt: a magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan udvarán tartott állatokról a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség jelzése alapján értesült a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya. Utóbbi munkatársai rendőri kísérettel jelentek meg a helyszínen és a szemlén hatósági eljárás megindítására okot adó körülményeket tártak fel. 

A kormányhivatal munkatársai azonnali intézkedésként elrendelték 54 kutya elszállítását 3 ebrendészeti telep – Algyő, Hódmezővásárhely, Makó – bevonásával. Mivel az állatok szükséges oltásai hiányoztak, két hetes járványügyi megfigyelés alá kerültek. Az ügyben állatvédelmi hatósági jogkörben eljárás indult. 

Arra a kormányhivataltól nem érkezett válasz, hogy milyen lehetséges folytatásai lehetnek az ügynek, illetve mi lehet az állatok további sorsa. Értesüléseink szerint hamarosan újabb szemlét tartanak a helyszínen. 

Lapunk megkereste az algyői ebrendészeti telepet is, ahol annyit mondtak: a Nébih-et kell keresnünk a kérdésben, ám a hivatal munkatársai lapunk megkeresésére megerősítették, hogy nem ők az eljáró hatóság. 

Eközben, a közösségi oldalon állatbarátok már önkénteseket toboroznak, hogy segítsék a tanya tulajdonosát a terület rendbetételében. A kizárólag németül beszélő, 10 éve Magyarországon élő hölgy úgy tűnik 14 nap haladékot kapott helyzete rendezéséhez, hogy javítson a tartási körülményeken. Egy helyi szervezet rögtön 100 ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. Azok a civilek, akik segítenének az ügyben, a [email protected] elektronikus levelezési címen jelentkezhetnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában