Ritkán látott pártok is adnak polgármesterjelöltet a Szentesi járásban

2024.05.21. 10:42

Izgalmas visszavágók és új kihívók

Nyolc településen húsz jelölt verseng a polgármesteri címekért a Szentesi járásban. Felük függetlenként indul, párt vagy szervezet logója csak minden második pályázó neve mögött látható majd a szavazólapon. Köztük néhány igazi ritkán látott „csemege” is akad, a Nép Pártján és a Momentum is adna polgármestert ezen a vidéken.

Majzik Attila

Nyolc településen húsz polgármesterjelölt közül választhatnak majd a Szentesi járás szavazói. Illusztráció: Shutterstock

A Szentesi járás székhelyén hárman feszülnek egymásnak, a jelenlegi JÖSZ-ös polgármester, Szabó Zoltán Ferenc kihívói Bozó Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje és Baranyi László a Mi Hazánk színeiben. Szabó és Bozó 10 éve már szerepelt egy szavazólapon, ám akkor Szentes „örökös polgármestere”, Szirbik Imre mellett nem rúghattak labdába.

A két nagyközségben sem szűkebb a választék. Nagymágocson öt jelölt indul, a hivatalban lévő fideszes Szebellédi Endrét függetlenként Üveges Hajnalka és Dányi Tamás próbálja leváltani, míg a Mi Hazánk Orbán Dávidot indítja. Szintén Mágocson találtuk az egyik „fehér hollót”, a vidéki momentumos polgármesterjelöltet, Nagy Dávidot. Szegváron a független Szabó Tibort Marsovszki Zoltán, a Szegvár Plusz Egyesület jelöltje hívta ki, kettőjük közül kerül majd ki az új polgármester.

A községekben lehet, hogy túl kényelmetlen a polgármesteri szék, két településen is csak egyetlen jelölt nevét láthatjuk majd június 9-én a szavazólapon: Derekegyházon a bő 20 éve hivatalban lévő, Fidesz-KDNP támogatással induló Szabó Istvánnak, Eperjesen pedig az előző választás óta polgármesterkedő, független Kabai Mátyásnak nem lesz kihívója. Utóbbival kapcsolatban érdekesség, hogy már öt éve is ő volt az egyetlen polgármesterjelölt Eperjesen.

Árpádhalmon izgalmas csata várható: 2019-ben mindössze 6 szavazattal győzött és lett polgármester a független Vágó Miklós a 2010-től majd’ egy évtizeden át a települést vezető, fideszes Szarka Attila ellenében. Idén jön a visszavágó, a két jelölt közül választhatnak majd a szavazópolgárok.

Fábiánsebestyénen sem lefutott meccs a választás: 2019-ben a három induló majdhogynem ugyanannyi szavazatot kapott. Ketten idén is egymásnak feszülnek, Bálint Róbert újra próbálkozik a harminc éve hivatalban lévő Kós György ellenében, harmadikként pedig Várdainé Antal Erika várja a voksokat.

A járás legkisebb településén, Nagytőkén újrázna a mostani független polgármester, Szénászky Zsolt, kihívói pedig a független Deákné Vas Klementina és Nép Pártján jelöltje, Zilcsák Anikó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában