Helyi közélet

2024.05.21. 14:48

Mi már tudjuk, kik lesznek a polgármesterek

A Szegedi járás települései közül két helyen már biztosan lehet tudni, hogy ki lesz a polgármester. Dócon és Röszkén ugyanis csak egy jelölt indul az idei önkormányzati választáson, a jelenleg is hivatalban lévő polgármesterek. Nekik pedig elég egyetlen érvényes szavazat, és újabb öt évig vezethetik a települést.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Már nincs három hét hátra június 9-ig, amikor az önkormányzati és az uniós választásokat tartják az országban. Az idő rohan, a polgármesterjelöltek pedig mindent megtesznek, hogy minél több emberhez eljussanak. Most a Szegedi járás településein vettük sorra, hogy kik szeretnék vezeti a saját közösségüket.

Kétségtelen, hogy a legkönnyebb dolga Borbásné Márki Márta jelenlegi röszkei, és Turda Gábor regnáló dóci polgármesternek van. Ők akár már most pezsgőt bonthatnak, mert nem akadt kihívójuk. Vagyis ha csak egyetlen érvényes szavazatot is kapnak, újabb öt évre ők lesznek a településvezetők.

A legtöbben pedig Újszentivánon szállnak harcba a polgármesteri címért. Itt 2022-ben időközi választást kellett tartani, miután Putnik Lázár korábbi polgármestert őrizetbe vették, mert a vád szerint egy munkásszálló építésekor az állami költségvetésnek vagyoni hátrányt okoztak. Az ügyet jelenleg a Szegedi Törvényszéken tárgyalják, ennek ellenére a hat induló között ott van Putnik Lázár is. De ismét polgármester lenne az időközi választás győztese, Bodó Imre, aki a Vállalkozók Egyesülete színeiben indul. Rajtuk kívül még Biri István, Szűcs Melinda, Binszki Olivér és Ulbert Mónika kéri a szavazatokat. Mindannyian függetlenek.

Szegeden a felállás a szokásos. Botka László jelenlegi polgármester az Összefogás Szegedért egyesület nevében indul, amiben benne van a DK, az MSZP, és a Momentum is.

Botka kihívója a Fidesz-KDNP támogatásával induló Fülöp László. De versenyben van még Tímár Tamás, a Mi Hazánk, és Szabó Bálint Gábor, az Itt az Idő Egyesület jelöltje, valamint a független Joób Márton is.

Sándorfalván Gajdosné Pataki Zsuzsanna Mária jelenlegi polgármester kihívója Jenei Csaba és Dudás Zoltán Sándor, függetlenek.

Algyőn, ahol Molnár Áron a polgármester, szintén ketten indulnak ellene. Oláh Dániel és Herczeg József, ugyancsak független jelöltek.

Deszken Király Lászlónak egy kihívója akadt, az ugyancsak független Buzdorján Gábor.

Domaszéken Sziráki Krisztián kihívója Pelyva Sándor, Ferencszálláson Jani Jánosé Andi Evelin, Klárafalván Boros Zsolt Mihályé Minkó Zoltán Krisztián, és Smaniotta Attila Péter.

Kübekházán, miután az egész testület úgy döntött, hogy nem indulnak, új emberek jönnek. Két polgármesterjelölt van: Pungor Edit és Szekeres Márton Ferenc.

Szatymazon a Fidesz-KDNP-s jelenlegi polgármesterrel, Barna Károllyal szemben Fülöp Zoltán Miklós, Tiszaszigeten pedig a fideszes Ferenczi Ferenc ellenében Dohány Balázs próbál győzni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában