A Napfény Műteremnek ajándékozta a színművész a relikviát

2024.05.22. 21:04

Műremek lett Csuja Imre bukósisakjából – Galéria

Csuja Imre személyesen leplezte le a Napfény Műteremben a műalkotást, amelyet az étterem tulajdonosa, Nagy Gergely felkérésére bukósisakjából alkottak meg a szegedi Tömörkény István Szakgimnázium diákjai. A sisakot a színművész a Portugál című tragikomédiában viselte több mint négyszáz alkalommal.

Koós Kata

A bukósisakot a Katona József Színház legendás Portugál című előadásában több mint négyszázszor viselte Csuja Imre. Fotó: Karnok Csaba

Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiájának bemutatóját 1998-ban tartották Lukáts Andor rendezésében. A legendás produkció húsz évig volt műsoron a Katona József Színházban, 423-szor játszották. A kocsmárost a kezdetektől fogva Csuja Imre alakította, aki a szegedi Napfény Műteremnek adományozta az előadásban viselt, ikonikus bukósisakját. 

Az étterem tulajdonosa, Nagy Gergely tavaly indította el az Ikonok a napfényben című sorozatot, amelynek keretében neves művészeket hívnak meg rendszeresen pódiumbeszélgetésekre. Ennek a sorozatnak a részeként került a relikvia is Szegedre, amelyet nem csak egyszerűen vitrinbe helyeztek. Nagy Gergely a Tömörkény István Szakgimnázium tanárait és diákjait kérte fel, hogy a színpadi kellékből alkossanak méltó műremeket. A műtárgyat maga Csuja Imre leplezte le szerdán este a Napfény Műteremben egy borvacsorával egybekötött közönségtalálkozón. 

 Az előadásnak az első pillanattól elsöprő sikere volt, bejártuk vele fél Európát. Ennek a titka nyilván az a falusi, lepukkant kocsma a lepukkant emberekkel. Ez egyrészt humorforrás, másrészt talán az emberek ráismertek a szomszédjaikra, a kocsmáikra, szeretik az iróniát és az öniróniát, és persze „legszebb öröm a káröröm, mert nincs benne irigység”. Varázslatosan jött össze a társaság, nagyon jól tudtunk együttműködni, mi is nagyon élveztük

 – mondta el lapunknak a Jászai Mari-díjas színművész.  

Arra is kitért, hogy leginkább embersége miatt szerette alakítani a kocsmárost a darabban. A vívódó édesapát, aki imádja a lányát, és szeretné férjhez adni, de közben retteg attól, hogy – nem is olyan – kicsi lánya elhagyja a falut és őt. Azt is elárulta, hogy olyannyira tudott azonosulni a szereppel, hogy néha nyelvbotlásként a lányát alakító Pelsőczy Rékát nem darabbeli nevén, Masniként szólította meg a színpadon, hanem Fanniként, ahogy saját lányát hívják. 

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Azt is elmondta, hogy a sisak mellett másik négy kelléket is őriz. Az egyik egy korona az Übü királyból, a másik Bala rendszáma, a többi pedig szintén a Portugálból egy piros zománcos vájling, amibe a kukoricát morzsolta, valamint egy kék zománcos, kisebb társa, amit éppen 423-szor vágott be a tyúkok közé a takarásban.   

A Tömörkény iskola tanárai, Csala Zsuzsa és Feketű Boglárka a 11. évfolyamos kerámiaműves osztály tanulóival stílusosan sörösrekesszel és maguk alkotta porcelán poharakkal díszítették a bukósisakot. A színművész dedikálta is a műremeket a városnak. Az est moderátora Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. A borvacsorán pedig a jelenleg négygenerációs, egri családi borászatát vezető Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya volt Csuja Imre beszélgetőtársa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában