Helyi közélet

2024.05.31. 11:30

Sorsukra várnak a Makón gyűjtött facsemeték

Továbbra sem sikerült megtalálni azt a helyet, ahol el lehetne ültetni összesen több mint 2 ezer, részben civil gyűjtéssel megvásárolt, részben ajándékba kapott facsemetét. Az ötletgazda, Árgyelán Diána 2022 őszén kezdte el megszervezni a Gyermekek Erdejét – akkor még mint egy klímavédelmi szervezet helyi aktivistája.

Szabó Imre

Árgyelán Diána tavaly tavasszal az apátfalvi iskola udvarában segített fát ültetni az ottani diákoknak. Archív fotó: Szabó Imre

A fák még mindig sorsukra várnak, de beiskolázva, szakszerűen gondozzák azokat

 – tájékoztatta a Délmagyarországot Árgyelán Diána.

Arról a részben civil gyűjtéssel megvásárolt, részben ajándékba kapott több mint 2 ezer csemetéről van szó, amely a Gyermekek Erdejét alkotta volna volna valahol Makó környékén. A kis fák közül 200 magas kőrist abból a pénzből vásároltak, amelyet erre a célra makói általános iskolások adtak össze perselyekben; további 400 szilfát egy kertészet adományozott, 1500 vegyes fajtájút pedig a 10 Millió Fa Alapítvány küldött. Diána az erdőtelepítést ennek az alapítványnak az aktivistájaként, makói vezetőjeként kezdte el szervezni 2022-ben. Most megtudtuk tőle, azóta az a alapítványhoz társított politikai felhangok miatt a szervezetből kilépett, ráadásul az élet úgy hozta, hogy családjával együtt Makótól távolra költözött.

Fotó: Szabó Imre / Archív fotó

A 2022 végére összejött famennyiséget eleinte Makón szerették volna földbe helyezni, ám az önkormányzat végül elzárkózott attól, hogy ehhez területet biztosítson. A növények sorsát átmenetileg a Galamb-agráriskola és egy magánember felajánlása oldotta meg: előbb elvermelték, majd szakszerűen beiskolázták azokat, és azóta is gondoskodnak róluk. Az azóta eltelt másfél évben azonban sajnos jó néhány egyeztetést követően sem sikerült helyet találni nekik. Tavaly ősszel majdnem pont került a történet végére, mert az egyik vadásztársaság, illetve a területileg érintett községi önkormányzat ehhez hozzájárult volna, ám ezt végül egy tulajdonjogi vita meghiúsította. A helykeresés tehát tovább folytatódik.

Annak drukkolok, hogy akár önkormányzati, akár magánkézben lévő területen, de minél előbb kapjon gondozható, öntözhető helyet, lehetőség szerint Makón a Gyermekek Erdeje

 – hangsúlyozta. Hozzátette, ez nem csak az egyre inkább érezhető klímaváltozás miatt lenne fontos, hanem azért is, mert az ügy politikától mentes, ráadásul helybeli diákok szívügye. Reményei szerint az ültetés ősszel végre megtörténhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában