Helyi közélet

2024.06.01. 08:30

Elismerték az agrároktatásban dolgozókat

Majzik Attila

Köszönet mondtak az agrároktatásban dolgozó tanároknak. Fotó: AM

– Köszönet az agrároktatásban dolgozó tanároknak, akik nevelnek, példát adnak, útmutatást nyújtanak, identitást formálnak és közösséget építenek, amiért nem lehetünk elég hálásak – közölte Nagy István tárcavezető a pedagógusnap alkalmából tartott elismerés átadási ünnepségen az Agrárminisztériumban.

A miniszter kiemelte, Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából meghatározó, hogy miként lehet a vidéken élők számára tanulást és megélhetést biztosítani, vonzó lehetőségeket kínálni. Ma az agrároktatás egyik legfontosabb feladata az olyan képességeknek a sikeres átadásában rejlik, mint a gyors alkalmazkodás, a folyamatos tanulás, a projektekben való gondolkodás, a hálózatok jelentőségének felismerése, vagy a technológiai sokszínűség alkalmazása – tette hozzá.

A tárcavezető szerint a pedagógusok nemcsak egy tantárgyat tanítanak, hanem életszemléletre is oktatnak. Megtanítanak elkötelezetten és megbízhatóan dolgozni, illetve általuk érezzük meg először a jól végzett munka édes örömét, amely lehet egy dicsérő szó vagy egy jó érdemjegy.

Kifejtette, a tanárokkal közösen azt vallják, hogy a jövőt nem lehet a tegnap tudásával építeni. Ezt valósítja meg a tárca abban a 162 intézményben és 285 feladatellátási helyen, amelyekben ma középfokú agrárszakképzés folyik.  A beiskolázási adatok pedig egyértelműen jelzik, hogy egyre nagyobb az igény az agrárszakképzés iránt. A 2023/2024 tanévben 5070 diákot vettek fel a tárca által fenntartott agrárszakképző iskolák valamelyikébe, ami több mint nyolc százalékos növekedés az előző időszakhoz viszonyítva – sorolta a miniszter.

Az ünnepségen Nagy István megbecsülését és elismerését fejezte ki valamennyi pedagógusnak, és külön köszönetet mondott azoknak a kollégáknak, akik az agrárszakképzésben dolgoznak.

Benk Ákos, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának főiskolai docense Nagyváthy János díjat, Csabáné Neográdi Irén, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Fodor József Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola oktatója Tessedik Sámuel díjat, Domokos József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium oktatója pedig elismerő oklevelet vehetett át a minisztertől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában