Nagy riadalom lett a turizmus időszakos fellendüléséből Maroslelén

2024.06.13. 17:30

Migránsnak nézték a turistákat

Mesebeli figurák jelentek meg a községben, rájuk is hívták a polgárőröket. Rövidesen azonban kiderült, nem illegális bevándorlók lepték el Maroslelét, hanem sokkal jobb vége lett a történetnek.

Szabó Imre

Közös szelfi a játszótéren éjszakázott vendégekkel, reggeli közben. Fotó: Drimba Tibor

Egy kistelepülésen szokatlan a nem falubeliek felbukkanása, hátha még olyan érdekesen is néznek ki, mint a községbe legutóbb elvetődött idegenek. A legutóbbi ilyen eset kisebb riadalmat is okozott Maroslelén nemrégiben. A helybeli járókelők ugyanis kora reggel arra lettek figyelmesek, két, meglehetősen furcsa öltözetű idegen alszik a játszótéren. Mivel attól tartottak, hogy migránsok bukkantak fel a községükben, ezért szóltak a helyi polgárőröknek és értesítették a falu polgármesterét is. Mire Drimba Tibor odaért, a szabadban éjszakázó már felébredtek, sőt, az iratellenőrzésen is túl voltak.

A polgárőrök elkérték az okmányaikat, az adataikat pedig a rendőrséggel kapcsolatba lépve egyeztették is. A papírjaik rendben voltak 

– idézte fel a falu első embere, megnyugtatva ezzel minden aggódó marosleleit.

Mivel Drimba dolgozott egy időben külföldön, ezért egy kicsit beszél németül, így tudott váltani néhány szót a vendégekkel. A fiatal párról kiderült, hogy német gyalogos turisták, akik azt tűzték ki célul, hogy bebarangolják lehetőség szerint egész Közép-Európát. A polgármestert leginkább a megjelenésük lepte meg.

Az öltözékük alapján úgy néztek ki, mintha egy mesekönyvből léptek volna elő

 – jellemezte népviseletre emlékeztető ruházatukat. Azt is megjegyezte, elegáns túrabotjuk fényesre volt kopva.

A kedves fiatalokat meghívta egy-egy kávéra, illetve reggelizni az egyik kisboltba annak reményében, hogy a magyaros vendégszeretet emlékét viszik tovább Marosleléről. Még egy közös szelfire is hajlandók voltak, mi több, megkérték Drimbát, hogy írjon néhány sort az emlékkönyvükbe. Aztán útra keltek – mint mondták, Romániába tartanak.

Maroslele 

A 2000 fős község a Tisza és a Maros között, az utóbbi jobb partján fekszik. A falutól nem messze torkollik a Maros a Tiszába. A nyarak igen melegek, a napsütéses órák száma eléri a 2050-et, így nem is csoda, ha turisták is felkeresik. Az arra járók megnézhetik Maroslele nevezetességeit, köztük a falu szülöttjének, Annus József írónak az emléktábláját, a Hősök kútját vagy a Dessewffy Sándor emlékére állított keresztet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában