Három épületet tesznek rendbe

2020.11.08. 16:15

Az enyészettől mentik meg a a Rónay-sírkertet – Fotók

Tavasszal nagyszabású építkezésbe fogtak a kiszombori temetőben, megkezdték a Rónay család romos állagú kriptáinak helyreállítását. Az épületek állványzatát már megépítették, a munkások jelenleg zsaluznak és védőtetőt készítenek, így várhatóan télen is dolgozni tudnak.

Tóth A. Péter

Ottjártunkkor a munkások az ideiglenes védőtető elemeit készítették. Fotó: Tóth A. Péter

Az Óbébai utcai temető részét képező, állami tulajdonban lévő Rónay-sírkert tíz éve áll országos műemléki védelem alatt. A századfordulón a Rónay család kriptákat és temetőkápolnát építtetett, amelyek jelentős építészettörténeti értéket képviselnek.

Ottjártunkkor a munkások az ideiglenes védőtető elemeit készítették. Fotó: Tóth A. Péter

– A sírkert teljes egészében jövő év júniusára készül el. A Kincstár a műszaki átadást követően, a temető gondozását az önkormányzatnak kívánja átadni. A megújult sírkert látogatható lesz, ennek részleteit később dolgozzuk ki – mondta Szirbik Imre polgármester.

Művészettörténeti érték

Korábban már megírtuk, hogy a stációkkal körbevett temetőkápolna 1873-ban, a romantika időszakában épült. Építtetői Rónay János és neje, Karátson Emília voltak. Később egy centrális elrendezésű, eklektikus stílusú sírkápolnát építtetett a zombori tornyos kastély birtokosa, Rónay Jenő 1902 és 1906 között. A puritán megjelenésű, art deco stílusú Borzecky-kriptát a család oldalági rokonsága építtette az 1930-as években.

Ottjártunkkor a munkások az ideiglenes védőtető elemeit készítették. Fotó: Tóth A. Péter

Négy éve exhumálták

2016-ban az MNV Zrt. a sírkertben az elvadult növényzetet kiirtatta, a kriptákat lezárták, majd az ott nyugvó Rónay család földi maradványait exhumálták. A koporsókból kiemelt, és exhumládákban elhelyezett csontokat ideiglenesen a kübekházi temető kápolnájába szállították. A helyreállítás terveit 2017-ben a Kiving Kft. megbízásából a szegedi Tér és Forma Építéstervező Kft., Sipos György építészmérnök vezetésével készítette el. Megtervezték az épületek helyreállítását, a díszes koporsók, a stációk, a sírkert, a kerítés és a vízelvezető árok rendbetételét.

Elindult az építkezés

Többszöri ajánlatkérés nyomán a kivitelezést a Kincstár a Ferroép Zrt.-re bízta. A munkák idén tavasszal indultak, a bontást követően a szakemberek jelenleg a látványosabb helyreállítási munkákat végzik. A kripták és a kápolna az eredeti állapotukhoz hasonlóan születnek újjá, többek között dísztéglákból pótolják a törött elemeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában