Helytörténet

2021.06.17. 11:30

Mórahalom elmúlt 30 évéről írt könyvet Fodor István

Másfél éven át dolgozott szabadidejében a Mórahalom város 30 éves történetét bemutató köteten Fodor István, az Ezer Év Parkjának szakmai vezetője, kurátora, múzeumpedagógusa és Mórahalom helytörténésze.

Munkatársunktól

Mórahalom, 20210616. Fodor István, az Ezer Év Parkjának szakmai vezetõje, múzeumpedagógusa, kurátora és Mórahalom helytörténésze, Mórahalom a 30 éves város címû kötet szerzõje. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Egyéb főállású és mellékállású munkálatok mellett készült ez a mű, életem egyik, ha nem a legjelentősebb könyve. A lezárt kézirat 295 oldalas, 480 lábjegyzetet és majd száz interjút ölel magába, a város elmúlt három évtizedét járja körül, elsősorban településtörténeti aspektusból, de ezt kiegészítve járási és kistérségi kontextusba is ágyaztam a 12 nagy egységre osztott könyvet – magyarázta.

Fodor István másfél éven át dolgozott a köteten. Fotó: Frank Yvette

Mint mondta, objektív tudományos ismeretterjesztő jellege mellett szubjektív arculatot is ölt a kötet, köszönhetően az interjúknak, amelyek a város történetében fontos szerepet játszó emberekkel készültek, akik Mórahalom építőkockáiként épülnek be a szövegbe, ami egyszerre monográfia és szöveggyűjtemény.

– Az írás a tudományos ismeretterjesztés jegyében fogant meg, azaz a közölt információk és adatok eredőjét mindenhol igyekeztem feltüntetni, a szövegezésnél pedig a szakmailag pontos, egyben élményszerű olvashatóságot tartottam szem előtt

– tette hozzá a szenvedélyes előadói stílusáról ismert múzeumpedagógus.

A későbbiekben a könyv nyomtatott verzióban is megjelenik, jelenleg nyomdai előkészítés alatt áll. A digitális e-könyv már a nyáron elkészül és ősszel elérhető lesz a Móratár elnevezésű helytörténeti adattár felületén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában