Jegyzet

2023.09.15. 12:17

Emberi kapcsolatok

Imre Péter Géza

Hagyjuk már! Beszéljünk inkább a nőkről, a fociról vagy az autókról! Bizonyára sokan találkoztak már ezzel a reakcióval baráti társaságban, családban, munkahelyen és sörözőkben, kocsmákban, amikor valaki politizálni akart. Nem véletlen. Ez a téma ugyanis annyira megosztó, hogy szélsőséges érzelmeket, indulatokat válthat és vált is ki, a beszélgetésből, vitából veszekedés, anyázás, sértődés lehet. Szerintem ezekre is sokan sorolhatnának példákat. De hagyjuk…

2024. június 9-én európai parlamenti és önkormányzati választás lesz Magyarországon. Egyre több szó esik az addig sem agyonhallgatott politikai erőviszonyokról, a pártok helyzetéről, versenyéről, az esélyekről és minden érv elhangzik az egyes tömörülések mellett és ellen. A kormánypártok és az ellenzék képviselői is minél jobb eredményekre hajtanak, győzelmekre, amit a helyhatósági voksoláson valószínűleg – így történt 2019-ben is – minden párt felmutathat a kisebb-nagyobb városokban, községekben és falvakban. Olyan is lesz, hogy egy-egy eredményt mindkét oldal sikerként hirdet és él majd meg. Ilyen (is) a politika. Viszont ilyenkor fordulhatnak elő egyre élesebb, személyeskedésig fajuló viták, az egyik és a másik oldal érdemeit és bűnlajstromát sorolva. Hiába hangzik el a „hagyjuk már!” felkiáltás, kérés, követelés.

Az természetes, hogy politizálunk, vitatkozunk, érvelünk. Véleményünk különböző, azokat ütköztetjük, próbáljuk meggyőzni a másikat igazunkról. Felesleges, tudjuk jól, minket sem lehet. De arra figyeljünk – nem világmegváltó felfedezés, de olykor elfeledkezünk róla –, az emberi kapcsolatok értékesebbek és fontosabbak. Szerelmeket, évtizedes, vagy akár friss barátságokat ne áldozzunk fel, és családot sem kérhetünk vagy kaphatunk másikat. Ezeket ne hagyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában