A művész akkor születik meg, amikor elszakad a mesterétől

2023.09.29. 18:10

Sonkoly Tibor volt a KÉSZ vendége

Kovács Erika

Sonkoly Tiborral (jobbról) Árva László beszélgetett. Fotó: Kovács Erika

Sonkoly Tibor, Boldog Gizella-díjas festőművész volt csütörtökön este a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) újraindított közösségi beszélgetéseinek a vendége.

Sonkoly Tibort a Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány idén augusztusban Boldog Gizella-díjjal tüntette ki. Ez adta a beszélgetés apropóját. Sonkoly Tiborral Árva László, a KÉSZ vásárhelyi elnöke beszélgetett.

Árva László elöljáróban elmondta, a KÉSZ helyi szervezete 2016-tól szervezett közéleti beszélgetéseket, a legemlékezetesebb vendégük a nemzetközileg is elismert idegsebész, Csókay András volt. A koronavírus-járvány idején nem lehetett ilyen rendezvényeket tartani, most azonban újraindították. Árva László hangsúlyozta, a KÉSZ nevében szereplő „értelmiségi” nem a diplomát jelenti, hanem egyfajta világlátást. Az érdeklődőket várják a soraikba, vagy akár csak a rendezvényeikre.

Sonkoly Tiborról levetítették azt a kisfilmet, amit a Boldog Gizella-díjátadón is bemutattak, majd a családról és a festővé válásról beszélgettek.

Sok művész úgy mutatkozik be, hogy ennek, vagy annak a művésznek a tanítványa volt. Egy művész igazából akkor születik meg, ha elszakad a mesterétől. Az ember tulajdonképpen önképző-művész. Impulzusokat szív magába, amit igyekszik úgy átadni az alkotásain keresztül, hogy az másoknak is tetszen 

– mondta Sonkoly Tibor.

A beszélgetésen szó esett a vásárhelyi festészet hagyományairól. A művész szerint ez a hagyomány kopik. A ’60-as években idetelepülő művészeket a paraszti élet vászonra vitele hozta erre a vidékre, de megváltozott a világ. Ami maradt, az a táj, ez áll az ő festészetének középpontjában is.


 


 


 


 


 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában