Helyi kultúra

2023.10.29. 18:01

Emlékeztek a makói honismerők

Szabó Imre

Komoly múltra tekinthet vissza a makói Honismereti Kör: még a rendszerváltás idején, 35 esztendeje alakult meg. Tagsága nagyjából havonta tart összejöveteleket, rendezvényivel a változatosságra törekszik. Többek között színészekről, muzsikusokról, irodalmárokról emlékeznek meg – idén Petőfi-estjük is volt.

A napokban épp a Szirbik Miklós Egyesülettel tartottak közös rendezvényt, ami nem véletlen. 

– Összeköti a két társaságot a történelem és a helytörténet szeretete, ráadásul a Szirbik-egyesület vezetője, Zeitler Ádám a tanítványom volt 

– mondta a kör elnöke, Pálné Szabó Zsuzsanna. A rendezvényen olyan makói, illetve Makóhoz köthető történészekről emlékeztek meg, akiknek idén évfordulóját ünnepeljük. Bálint Nagy István 135 éve született, Búzás László 30 éve hunyt el, Debreczeni Bárány Ágoston 225 éve született, míg Eperjesi Kálmán 135 éve. Gazdapusztai Gyula 55 éve halt meg, Mályusz Elemér 125 éve született, Tóth Ferenc pedig 5 éve hunyt el.

 

A Honismereti Kör minden évben kiad egy, a tevékenységüket összefoglaló kötetet, munkáját pedig tavaly az országos szövetség oklevéllel ismerte el. Pálné Szabó Zsuzsanna azt is elmondta, sajnos fiatalok nincsenek a tagjaik között, ez azonban érthető: a mai diákoknak annyi az elfoglaltsága, hogy ilyesmire már nincs idejük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában