Helyi kultúra

2023.11.25. 19:31

Nagyváradi művész kapta a támogatást

Fiatal nagyváradi képzőművészt támogat a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Alapítvány. A pályázati kiírásra jelentkezők alkotásaiból kiállítás nyílt a Tokácsli Galériában.

Darók József

Nagy hagyományokkal rendelkező alapítványi kiállítás látható a művelődési központ kiállítóhelyén. A Katona Kiss Ferenc festőművész és neje, Túri Júlia tanítónő által egy millió forintos tőkével életre hívott képzőművészeti alapítvány fiatal művészeket támogat, pályázni realista szemléletű művekkel lehet. Egyik díjazottja volt néhány évvel ezelőtt Tóth Kovács József, aki ma már a kuratórium elnökeként mondta el gondolatait a megnyitón, és maga is kiállít a kisteremben.

A beérkezett pályamunkákat a kuratórium tagjai bírálták el. Nyolc szerző adott be 23 alkotást, közülük Fábián Emőke Nagyváradon élő képzőművészt díjazták. A fiatal alkotó lapunknak elmondta, egyik művésztársától, a szintén pályázó László Dánieltől értesült egy nyári alkotótáborban a szentesi lehetőségről, ahol a tematika találkozik az ő munkáival, minthogy a tájkép műfajában alkot.

A kiállításon látható három művéből kettő az említett táborban született, plain air alkotások, a harmadikat, a kiállításon a középen elhelyezett képet pedig egy magashegyi kirándulás élménye ihlette, akkor látta meg ezt a tájat, fényképet készített róla, és abból kiindulva festette meg műtermi környezetben.

A kiírás alapján egy év múlva önálló kiállítással kell jelentkeznie Szentesen. Erről azt mondta Emőke, van miből válogatnia, és ötleteknek sincs híján. – Már motoszkál a fejemben egy ideje egy kiállítás gondolata, ami ugyancsak a tájkép tematikája köré szerveződne. Vannak enyhén absztraktabb irányú munkáim is, van, hogy egy kiragadott elem köré építem fel a koncepciót, de mindig a tájkép műfajából és a plain air élményből kiindulva próbálok új utakat találni. Ehhez kapcsolódva vannak ötleteim, és nagyon örülnék, ha ebben a térben be tudnám mutatni – mondta Fábián Emőke.

Segíti az alapítvány díjazottjaként kapható támogatás. – A kiírás szerint tanulmányi utazásra lehet befektetni, nekem tervben van több külföldi tanulmányút, úgyhogy pont jó pillanatban jön ez a támogatás –közölte boldogan a fiatal művész.

A kiállítás december 16-ig látogatható a Tokácsli Galériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában