Szegedi hírek

2023.11.15. 20:28

Új huncutságokkal fűszerezték ifjabb Lúdas Mátyás történetét

A Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz gyermekelő­adás kulisszatitkairól meséltek az alkotók a Reök-palotában kedden. Gömöri Krisztián arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy a produkció nemcsak az ifjúságnak, de a felnőtt korosztálynak is felhőtlen szórakozási lehetőséget kínál.

Koós Kata

Az évad első gyermekelőadása kapcsán rendeztek szerdán közönségtalálkozót a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba

2020-ban már bemutatták a Szegedi Nemzeti Színházban a Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz című fabulát, ám a Covid-járvány ellehetetlenítette a produkció kijátszását. Így az aktuális évadban újra műsorra tűzte a színház, jövő péntektől élvezheti a nagyérdemű. 

Fábián Péter a szerdai, Kállai Ákos színházpedagógus által moderált közönségtalálkozón elmondta, új huncutságokkal fűszerezték a három évvel ez­­előtt megszületett történetet, amelynek már keletkezése sem a megszokott keretek között zajlott. A rendező ugyanis elárulta, hogy az első olvasópróbán még nem volt szövegkönyv, a szöveget a próbafolyamattal párhuzamosan írták egy izgalmas műhelymunka keretében. 

Azon a kérdésen kezdünk töprengeni, hogy a Lúdas Matyi ősi, népi igazsága hogy is van ma. Hogy egy elnyomott, fiatal fiú hogyan tud érvényt szerezni a saját igazának

 – osztotta meg a kiindulópontját a rendező. 

A próbafolyamat mellett a válasz is igazán különlegesre sikeredett, ugyanis korántsem a klasszikus, sokak által ismert Fazekas Mihály-féle Lú­­das Matyi-történet elevenedik meg a nagyszínház színpadán. A történet főszereplője ugyanis ifjabb Lúdas Mátyás, aki egészen más utat választ, mint annak idején apja a maga Döbrögije esetében. 

Amikor Matyi elmegy külföldre, majd visszatér szobrászként, orvosként, akkor ő tényleg megtanulja azokat a szakmákat. Világot lát, ami formálja a gondolkodásmódját. Az első lépés az volt, hogy Matyit tegyük meg fejlődő hőssé

 – részletezte Fábián Péter. 

Az egyik legfőbb változás a közismert történethez képest, hogy Matyi nem veri el harmadjára Döbrögit, egészen más megoldás mellett dönt, amelyben nagy szerepe lesz Döbrög népének. Másik újdonság, hogy az előadásban Matyi botja is megszólal majd, Bánvölgyi Tamás kelti életre. 

A disznófejű nagyúr karakterét Gömöri Krisztián játssza, aki elmondta, noha gyermekelő­adásként ajánlja a színház, de a produkció a felnőtteknek is felhőtlen szórakozási lehetőséget kínál. 

 Ha csak feleannyit fognak szórakozni a nézők, mint amennyit mi nevetünk a próbákon, és amennyire élvezzük a próbafolyamatot, szerintem már akkor mindenkinek nagyon jó élmény lesz az elő­adás 

– közölte Gömöri Krisztián. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában