Kistelek

2023.12.05. 09:00

Festmények és mosoly az ablakokban

Hódi Katalin negyven festményét láthatják az arra járók a Kisteleki Ede Városi Könyvtár ablakaiban, amelyekkel a művész az adventi hangulathoz szeretne egy-egy mosollyal hozzájárulni. Az alkotások megvásárolhatók.

Imre Péter Géza

Hódi Katalin mesél az ablaktárlaton szereplő festményeiről. Fotó: Imre Péter

Szia, Katikám! Láttam a képeidet, nagyon tetszenek! 

– mondta egy arra kerekező nő Hódi Katalinnak, aki éppen az ablaktárlatra kitett, kiállított festményeiről, keletkezésükről mesélt a központban lévő Kisteleki Ede Városi Könyvtárnál.

A toll, különösen a galambé számomra az angyal, a lélek jelképe, ezt

 – mutatott az egyik képre 

Csengelén készítettem és a közelben lehullott egy madártoll, így azt is ráfestettem. A 40 kép az óvodában eltöltött 40 fantasztikus évemet is jelképezi, ezért van közte több gyerekeket, velük állatokat ábrázoló, például a macskát megpusziló kislány

 – mondta. A kiállított képek megvásárolhatók.

Fotó: Imre Péter

Hódi Katalin 1997-ben alapító tagja volt a Kisteleki Festőkörnek, azóta foglalkozik komolyabban ezzel a képzőművészeti ággal. Évekkel ezelőtt az övé volt az első ablaktárlat Kisteleken, azóta többen követték a példáját. A már elhunyt Fodor József és Czakó János, valamint a kör mai vezetője, Szombathelyi Árpád is látott műveiben fantáziát, mindhárman kezdettől biztatták és bátorították. Eddig több mint 3 ezer képet festett, és a 10 önálló kiállítása mellett számos közös, csoportos kiállítás, például az Őszi, majd Téli Tárlat szereplője volt. Rendszeresen részt vett a Mártélyi Szabadiskola, vagyis a Mártélyi Képzőművészeti Alkotótábor eseményein, amelynek Czakó alapító-vezetője, később Fodor vezetője volt.

Szeretek tájképet is festeni, de inkább érzéseket ábrázolok

 – árulta el Hódi Katalin. Itt csatlakozott a beszélgetésbe Szombathelyi Árpád, kijelentve: Katalin ecsetjével tájba illeszkedő figurális alkotásokat készít.

Minden műfajban, legyen az rajz, grafika, tempera, akril és olajfestékkel egyaránt magas színvonalon alkot, mély lelki életét képeivel fejezi ki, így adja közre. Igazi festőművész

 – közölte. A „megszólított” annyit tett hozzá: Az ablakokba tett festmények a szeretetet és az elengedést is szimbolizálják, illetve adventi ajándékai a városnak. 

Bízom benne, hogy aki megnézi, annak mosolyt csal az arcára

 – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában