Nyolc napon át tart a Hanuka a zsidó közösségekben

2023.12.07. 08:40

Ma lobban fel az első gyertyaláng a hanukián

Ma este kezdődik és nyolc napon át tart a Hanuka ünnepe a zsidó közösségekben. A családok minden este gyertyát gyújtanak, együtt imádkoznak, a szülők megajándékozzák gyermekeiket. A fény sötétség felett aratott győzelmét ünneplik.

Koós Kata

Az ünnep minden napján eggyel több gyertyát gyújtanak meg a középsővel, az úgynevezett samesszel. Fotó: Gémes Sándor

Az időszámításunk előtti második század közepén egy maroknyi létszámú makkabeus csapat győzelmet aratott a szíriai görög hadak felett. Erre a diadalra emlékeznek a zsidó közösségek a Hanuka ünnepének nyolc napja alatt. Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője elmondta lapunknak, mit szimbolizál a hanukia, azaz a nyolc plusz egy ágú gyertyatartó, amelyen az ünnep minden napján eggyel több gyertyát gyújtanak meg a középsővel, az úgynevezett samesszel. 

A szíriai görögök bálványokkal gyalázták meg a jeruzsálemi szentélyt. Amikor a makkabeusok beléptek, csupán egy kancsó kóser olajat találtak, ami mindössze egy napra lett volna elegendő. A szentély újraavatásához azonban nyolc napra volt szükség, így nyolc kancsó olaj kellett volna a menórába. Egy újabb kancsó kóser olaj előállításához nyolc nap kell, mert, ha az olívabogyóra bottal ráütünk, csupán az első üledékmentes csepp kóser, a többi már nem.  Csoda történt azonban, ugyanis az az egy kancsó olaj nyolc napon át kitartott 

– részletezte a vallási vezető. 

A Hanuka lényege tehát a fény győzelme a sötétség felett, ezt szimbolizálja a napról napra növekvő számú és több fényességet adó gyertyaláng. Fontos, hogy a gyertyáknak minden nap legalább fél órán át égniük kell, és elfújni nem szabad, mindig teljesen le kell égniük. Ez idő alatt a családtagok együtt vannak, házimunkát nem végezhetnek, közösen imádkozzák a dicshimnuszt, együtt töltik el a vacsorát, ami az ünnep alatt olajban sütött ételekből áll, például fánkból, tócsniból és lángosból. 

A szegedi hitközségben már másfél éve kóser gyufával gyújtják meg a gyertyákat, amelyet a gyufagyár kimondottan a hitközség számára készít. 

Nem kötelező kóser gyufával gyújtani, de ezzel szebbé tesszük a micvát, azaz a parancsolatot. A kóser gyufa nem tartalmaz disznózsírt, ellenben a legtöbb egyéb gyufa fejével 

– magyarázta Kendrusz Attila, aki a nyolc nap alatt Szeged mellett Makón, Jánoshalmán és Békéscsabán is gyertyagyújtást végez majd, amelyet online közvetít a közösség tagjainak. Minden évben ellátogat ugyanis azokra a településekre is, ahol olyan zsinagóga van, amelyet már nem használnak, vagy noha imaházként funkcionál, de már nincs közösség. 

A gyerekek az ünnep mind a nyolc napján kapnak ajándékot. 

Fontos, hogy az ajándék értelmes, fejlesztő legyen

 – jegyezte meg. 

A vallási vezető kitért arra is, hogy az idei Hanukára természetesen rányomja szomorú bélyegét az izraeli háború. 

Minden nap imádkozunk azért, hogy a még életben lévő túszok épségben hazatérhessenek

 – közölte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában