A Bethlen-gimnázium kórusának újabb sikere

2023.12.23. 21:02

Újra a diákok lelkéből szólt az ének

Elhivatottsággal, szorgalommal és különleges lelki átéléssel előadott műsorukkal ismét előkelő helyen végeztek a vásárhelyi Bethlen-gimnázium tanulói egy Kárpát-medencei zsoltáréneklési versenyen.

Tábori Szilvia

Újra remekelt a Bethlen-gimnázium kórusa. Fotó: Bethlen Gábor Református Gimnázium

Ismét győzedelmeskedett az éneklés szeretete, a szorgalmas és kitartó munka, vallja a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium kórusát vezető Csorba Emese. A Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Kara nemrégiben ismét megszervezte az egyházi fenntartású középfokú oktatási intézményeknek szóló Kárpát-medencei zsoltáréneklési versenyt Nagykőrösön. A zsűri döntése alapján, amelynek elnöke Szabó Balázs zenetörténész, zenekritikus volt, több elismerést kaptak a vásárhelyi gimnázium tanulói.

Az intézmény kórusa már tavaly is sikeresen szerepelt. Karvezetőjük akkor úgy fogalmazott, a közönség egyből megérzi, ha a dallamok az énekesek lelkéből szólnak. Az elhivatottság, a lelkesedés, az, hogy könnyedén azonosulnak az egyházi népének, a zsoltárok mondandójával, meghatározza fellépésüket. A technikai fogásokról pedig azt tudtuk meg, hogy először szólamonként tanulják meg az énekeket, majd beszélgetnek a mű mondanivalójáról, a kifejező előadás lehetőségeiről. Utána pedig úgymond szétszedik a darabot technikailag, összpontosítanak a fő mondanivalóra. Így valósul meg a produkció. Idén ismét győzedelmeskedett a kitartó munka; a tavalyi sikeresen szereplő énekesek közül négyen továbbra is a csapatot erősítik. A szólista kategóriában tavaly különdíjas Prikler Dorka Abigél újra kiérdemelte ezt az értékes elismerést.

Az előző évhez képest idén már kvartett kategóriában ugyancsak szerepeltek az énekesek és mindjárt első helyezést ért el az Árvai Nóra, Balázs Ádám, Prikler Dorka Abigél, valamint Szabó Regő László alkotta, külön szólamokat előadó négyes. A zsűri döntése alapján a kvartett basszus énekese, Balázs Ádám még különdíjat is kapott kiemelkedő teljesítményéért.

Kamarakórus kategóriában első helyezett lett Albert Zsófia Éva, Árvai Nóra, Bereczki Barbara, Gábor Attila, Horváth Veronika, Misku Péter István, Prikler Dorka Abigél, Pál Katalin Panka, Péter Vivien, Szabó Regő László, Varga Evelin és Vigh-Molnár Rudolf. A diákok felkészítője Csorba Emese tanárnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában