Helyi kultúra

2024.01.27. 19:08

Lukács Sándor átvette a makói Páger-gyűrűt

Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kapta idén a Páger-díjat. Az elismerést jelképező gyűrűt szombaton délután, a Hagymaházban vette át Farkas Éva Erzsébet polgármestertől.

Szabó Imre

Fotó: Karnok Csaba

– Több mint ötven éve a pályán lévő művészként úgy érzem, a színészet egyre inkább jellem kérdése. A fiatalság múltával a lelki tapasztalat marad, amit pályája során a művész összegyűjt – mondta hivatásáról Lukács Sándor, miután a Hagymaházban átvette a makói alapítású, a város szülöttjéről elnevezett Páger-színészdíjat Farkas Éva Erzsébet polgármestertől. Téni bácsi kedves pecsétgyűrűjének mását büszkén és meghatottan mutatta fel a nézőteret megtöltő közönségnek, és meg is csókolta. A ceremónia előtt A két pápa című darabot mutatták be a színpadon, amelyben Lukács Bergogliót, a később Ferenc néven pápává választott bíborost alakítja

 – a darab nagy sikert aratott.

A miskolci születésű, 76 esztendős Lukács Sándor 1972-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, és azóta tagja a Vígszínház társulatának. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A legnépszerűbb és legtöbbet foglalkoztatott hazai színművészek egyike: nevéhez több mint száz színdarab és 85 tévé-, illetve játékfilm fűződik. Költőként is ismert és elismert, 1985 óta 6 verseskötete jelent meg.

Páger Antallal egy színházban játszott, jól ismerte és mindmáig nagy tisztelője. 

A társulat egyik, ha nem a legkiválóbb tagja volt. Tüneményes modorával, lebilincselő közvetlenségével, segítő szándékával, ízlésével mindenki számára impulzust adott

  – mondta róla.

A makói színészdíj, amelyet civilek javaslatára 23 évvel ezelőtt alapítottak a Maros-parti városban, az azóta eltelt idő alatt rangos elismeréssé vált. Mint közismert, a kitüntetést jelképező pecsétgyűrű eredetijét Páger a Vígszínház társulatától kapta ajándékba 80. születésnapjára. Pontos mását a család hozzájárulásával készítteti el az önkormányzat évről évre. A díjat az a színész érdemli ki minden esztendőben, aki a szakmai kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában