Helyi kultúra

2024.01.13. 16:20

Noé bárkáját építik Csíkszeredán – Galéria

A Csíkszeredán épülő néprajzi emlék- és élményparkot és az erről szóló Szú, moly, rozsda című könyvet mutatták be szombaton Szegeden a Dóm látogatóközpontban. A helyi vállalkozó munkáját Csák János miniszter és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes méltatta.

Arany T. János

Böjte Csaba a Csíkszeredán épülő emlékpark fő támogatója a béke és a hit erejére hívta fel a figyelmet beszédében.

Fotó: Karnok Csaba

Az erdélyi magyar tárgyi, szellemi és lelki örökség megőrzését szolgálja majd az épülő néprajzi emlék- és élménypark 

– mondta Csák János a kulturális és innovációs miniszter szombaton a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék- és élménypark és a kezdeményezés több mint tízéves történetét bemutató Szú, moly, rozsda című könyv bemutatóján. A miniszter kiemelte, az állam önmaga nem tud alkotni, csak oda tud állni az alkotó emberek mögé. Ezért is fontos szerinte, hogy szerte a Kárpát-medencében vannak olyan emberek, akik már-már szerzetesi elhivatottsággal hajlandók időt, pénzt, fáradtságot nem kímélve alkotni.

Kurkó János György csíkszentdomokosi vállalkozó 15 éve egyedül hozza létre a parkot megalapozó gyűjteményt. A kredencektől kezdve a cséplőgépekig gyűjti a szellemi örökséget megtestesítőt tárgyi emlékeket.

Kurkó János György vállalkozó, a könyv szerzője, a Csíkszeredán épülő emlékpark tervezője, építtetője és finanszírozója részletesen beszélt az életéről, motivációjáról és a készülő parkról. 
Fotó: Karnok Csaba

Kurkó a park terveit bemutató előadásában felidézte, egy bukovinai utazása során vette észre, hogy némelyik faluban a házak hasonlítanak a székelyföldiekre, az egyik templom pedig szakasztott mása volt a szülőfalujában állónak. Ezt követően kezdte el gyűjteni a tárgyakat, gépeket, épületeket. Az elmúlt 11-12 évben több mint 70 ezer tárgyat gyűjtött össze, ezek ma 6500 négyzetméternyi raktárban állnak. A közel hathektáros parkban a 19. századi és 20. század eleji falut és várost bemutató egység mellett megismerhetők lesznek a határban végzett tevékenységeket is, mint például a pásztorkodás, a mész- és szénégetés. Világrekordnak számít, hogy a látogatók 117 mesterséggel találkozhatnak majd itt.

Böjte Csaba ferences szerzetes beszédében Noé bárkájához hasonlította a megálmodott parkot, ahol azokat az emlékeket gyűjti össze, melyek egyébként elporladnának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában