Bozókiné Szabó Ildikó az Év Embere 2023 jelöltje

2024.02.06. 17:30

A bolygóvédő mesterpedagógus a családokra alapoz

Tábori Szilvia

A hódmezővásárhelyi tehetségfejlesztő mesterpedagógus, Bozókiné Szabó Ildikó a gyermekek jövőjéért dolgozik. Fotó: Karnok Csaba

A Klímanócskák iránytűje, Bozókiné Szabó Ildikó, a hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda szakmai vezetője, az Országos Klímareferens Hálózat alelnöke az Év embere 2023 jelöltjeinek egyike.  

Közvetlen személyiség, ugyanakkor végtelenül következetes és a klímatudatos pedagógia, a korai edukáció  elkötelezettje. Nem csupán a gyerekekre koncentrál, a családokból épít közösséget. A hódmezővásárhelyi iskolákban szinte mindig tudni, ki az a kisdiák, aki a Klímanócska csoportból ballagott el. Bozókiné Szabó Ildikó a hódmezővásárhelyi Szabadság téri óvoda szakmai vezetője, az Országos Klímareferens Hálózat alelnöke. A tehetségfejlesztő mesterpedagógus példamutató gondolkodásával nemcsak a hódmezővásárhelyi emberek, szülők megbecsülését vívta és vívja ki évről évre, kimagasló érdemeket szerez folyamatosan.

Kiemelkedő az általa megalkotott Klimanócskák program szemléletformálásban tudásmegosztásban betöltött szerepe Magyarországon és a határon túl is. Hitvallása, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani. Az óvodapedagógus szerint fontos, hogy a klímatudatos nevelés a legkisebb korban kezdődjön, onnan lehet tovább építkezni a későbbi tanulmányokban.

A Klímanócskák egy program, amely többrétűen öleli át, s adja tovább a gyermekeknek a klímával kapcsolatos problémákat, lehetséges megoldásokat. A foglalkozások nevelési célja az életkornak megfelelő szabadidős programok, a környezettudatos gondolkodás, a fenntarthatóságra való nevelés, ugyanakkor a  lokálpatrióta szemléletmód kialakítása, tehát egy komplex gyermeki-szülői-lakossági szemléletformálás egy élhetőbb Hódmezővásárhely, egy jobb és tisztább jövő, egy új világ reményében. A város iránti hűségét tükrözi, hogy mindig az itteni környezetből merít, és számtalan közös, nagyszabású programot szervez Hódmezővásárhelyen, amelyek a város egész közösségét, annak pedagógusait, a gyermekeket és azok szüleit, a civil szervezeteket is összefogja. 

Ildikó számtalan hazai és nemzetközi elismerés mellett legutóbb átvehette a Magyar Tudományos Akadémián a Bolygónk és városunk Környezetvédelmi díjat pedagógus kategóriában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában