Átadták a Gelsey Vilmos-díjakat

2024.02.24. 14:19

Barabás Hunorné és Koblencz Attila részesült idén az elismerésben - Fotók

Igazgatókat méltatott a Szeged-Csanádi egyházmegye és pedagógiai intézete idén a Gelsey Vilmos-díjakkal. A kitüntetéseket olyan személyek kapják évről évre, akik hosszú idő óta szolgálják a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését és a keresztény nevelés ügyét. Barabás Hunorné és Koblencz Attila részesült az idén az elismerésben.

Arany T. János

Keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszereiben, azok irányításában elért kimagasló eredményéért méltatták Koblencz Attilát a Gelsey Vilmos-díjjal, amelyet Kiss-Rigó László püspök és Csák János miniszter adott át. Fotó: Gémes Sándor

Szombaton a Dóm Látogatóközpontban adták át az idei Gelsey Vilmos-díjakat. A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete 2014-ben alapította az elismerést, ezzel is tisztelegve a névadó munkássága előtt. 

A világrend fenntartása, megőrzése

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az átadóünnepségen hangsúlyozta, a keresztény köznevelés ügye ma fontosabb, mint bármikor volt, nagyobb feladattal kell szembenéznie, mint a kommunista diktatúra éveiben, amikor az ateizmustól kellett megvédeni a fiatalságot. Most "bomlott agyú, életveszélyes ideológiák" fenyegetik több oldalról az ifjúságot, ezzel szemben kell a józan észt megóvni. Azt mondta, a díjazottak szellemi értelemben életmentő tevékenységet végeznek.

A püspöktől Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vette át a szót, aki a díj névadója halálának harmadik évfordulójához kapcsolódó ünnepségen azt mondta, Gelsey Vilmos tudta, az ember mint társas lény a kapcsolataiban mutatkozik meg. A politikus kifejtette: elképesztő fontossága van annak, hogy a pedagógusok mit és hogyan tanítanak. A pedagógusok szakmai tudása mellett nagyon fontos a hitelességük.

 A pedagógusok feladata a világrend fenntartása, megőrzése 

– jelentette ki a miniszter. 

A keresztény nevelés ügyében tett példamutató munkájáért méltatták Barabás Hunornét a Gelsey Vilmos-díjjal, amelyet Kiss-Rigó László püspök és Csák János miniszter adott át. Fotó: Gémes Sándor

Gelsey Vilmos-díj a szoborral

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetésben olyan személy részesülhet, aki hosszú idő óta példát jelentő módon szolgálja a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, a gazdaság, a kultúra erősítésével is a keresztény nevelés ügyét. Ezt Barabás Hunorné kapta, aki 2007-től a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatói posztját is betöltötte. Méltatásában elhangzott, áldozatos munkájának köszönhető többek között az is, hogy miután 2010-ben és 2011-ben az önkormányzatok a Szeged-Csanádi Egyházmegye segítségét kérték, a kistelepülések óvodái, iskolái megmenekültek. Igazgatósága alatt az egyházmegyéhez tartozó intézmények száma az induló hétről csaknem nyolcvanra nőtt. 

Gelsey Vilmos-díj a plakettel

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személynek ítélik oda, aki elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszereiben, azok irányításában ért el kimagasló eredményt. A díjjal kitüntetett Koblencz Attila az óbudai Árpád Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE-n szerzett biológia-földrajz szakos tanári diplomát. 2005-ben felkérték a szalézi köznevelési intézmények pedagógiai irányítására és a Don Bosco Keresztény Pedagógiai Szakkollégium vezetésére. 2018 és 2020 között a Szakképzési Innovációs Tanács tagja volt. Létrehozta és elindította a Tedd képessé – Don Bosco Szakképzés-fejlesztési Mintaprogramot, amelynek célja a lemorzsolódással veszélyeztetett, tizenhat éven felüli fiatalok képzésben tartása, illetve a szakképzésbe való visszavezetése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában