A feleség negyvennél kezdődik

2024.02.26. 18:10

Pikali Gerda teltház előtt lépett színpadra Vásárhelyen

Házasságjavító komédiával tért vissza szülővárosába ismét Pikali Gerda. Beleznay Endre, Németh Kristóf és Gregor Bernadett társaságában a Fórum Színház előadását hozták el. Hiszen A feleség negyvennél kezdődik.

Tábori Szilvia

A feleség negyvennél kezdődik. Fotó: Forgács Bea

Néhány jelenet kedvéért Wonder Woman és Superman jelmezben száll harcba saját megromlott házasságáért a Pikali Gerda–Beleznay Endre páros A feleség negyvennél kezdődik című komédiában. Majd ihletésükre talán nézők százai tették ugyanazt, a vásárhelyi művelődési központból nemrégiben hazatérve.

Ray Cooney magyar sikerei

Azt az életközépi válságot járja körül a történet, amikor Lindának végképp elege lesz unalmas házasságából és válni akar. Úgy érzi, joga van még minőségi érzékiséghez, figyelemhez, szerelemhez, az élethez. Az eredeti szöveget részben A miniszter félrelép című darabért is felelős Ray Cooney írta. A magyar fordítást Beleznay Endre vállalta. Az előadást vele közösen rendező Németh Kristóf szerint kacagás ide vagy oda, ez a kiválóan megírt, remek stílusú és ritmusú darab sorsfordító üzenetet is hordozhat. A néző a valós élethelyzeteket komikusan felidéző történetet látva először elfelejteti az otthoni gondokat, utána pedig átértékeli azokat.

Kimondatlan vágyak

 A házasságokat működtető őszinte beszéd, a kimondott vágyak és saját igények, az odafigyelés, a kölcsönös kíváncsiság fontossága a színdarab igazi leckéje. Miközben a néző remekül szórakozik, talán el tudja vinni magával azt a gondolatot, hogy mit is tehetne ő maga a szürke hétköznapok, a párkapcsolati nehézségek ellen. Egy röpke randevú, egy szerelmes üzenet, apró kis gesztusok, a visszaszerzett párkapcsolati játékosság, a humor mind-mind megoldás lehet

 – nyilatkozta Németh Kristóf.

A történet megoldókulcsot ad a megszürkült kapcsolatok felfrissítéséhez a feleséget játszó Pikali Gerda szerint is. A rengeteg komikus színpadi helyzet közepette azt a sokszor elfeledett gondolatot kínálva: az egymás iránti szeretet a legfontosabb, minden más másodlagos.

A nő negyven felett

A vásárhelyi születésű, Jászai Mari-díjas színésznő azt reméli, jó hatással lesznek a házaspárokra. De vajon, a való életben mi az ő megoldása?

 Boldog 45 éves nő vagyok; becsületesen, őszintén élek szakmailag és a magánéletben egyaránt. Kimondom amit gondolok, nem koszolom a lelkem, miközben próbálom frissen tartani magam

 – mondta erre válaszul. Hozzátette azt is: fejleszteni kell magunkat, egy kerthez hasonlóan gondozni a lelkünket. Megkeresve magunkban a hibákat és átkapcsolni. 

Úgy vélem negyven fölött van az emberben annyi intelligencia, ész, szerelem, belátás és gondolat, hogy képes helyzeteket másként értelmezni és átfogalmazni. A váltókart pedig képes átállítani, ha éppen rossz vágányon halad. Egy életünk van, és én így próbálok élni. Miközben minden pillanatban büszke vagyok arra, hogy mertem nagyot álmodni egykor, innen, Vásárhelyről indulva

  – hangsúlyozta.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában