Egyedülálló kiállítás nyílt Mórahalmon

2024.03.05. 08:20

Az első világháború – alulnézetből

Arany T. János

Az első világháborúról nyílt kiállítás a mórahalmi Ezer Év Parkjában. Fotó: Ezer Év Parkja

Országos szinten is kiemelkedően egyedi és értékes beltéri kiállítás tekinthető meg a mórahalmi Ezer Év Parkjában. A közel 500 relikvia és műtárgy olyan részletgazdag módon tárja elénk az első világháborút, melyet eddig nem igazán lehetett látni. Az első világháború – alulnézetből című tárlatról Fodor István, a park szakmai vezetője, kurátora, múzeumpedagógusa beszélt. 

Fotó: Ezer Év Parkja

A gyűjtemény egyes tartalmai felbecsülhetetlen értékűek, érzékletesen bemutatják, hogy a hétköznapi ember szemszögéből, azaz alulnézetből milyen is volt az első nagy világégés. A műtárgyak segítségével minden olyan front és földrajzi érintettség megjelenik, amelyeken vagy harcoltak, vagy hadifogságba estek a magyar katonák. Láthatunk tiszti leveleket szibériai hadifogságból, avagy magyar katonai emlékeket a távoli Szamarkandból, hadirokkantak által készített alkotásokat vagy például József főherceg aláírásával ellátott levelet is. A relikviák elképesztő hitelességgel mutatják be az első világégés mindennapjait, amelyet mindenkinek látnia kell

 – mondta a szakember. 

Fotó: Ezer Év Parkja

Az installáció és a park kültéri tartalmai a hét minden napján, 8 és 16 óra között, március 15-től pedig 10-18 óra között látogatható meg. Az installációhoz, Fodor István történész-kurátor tárlatvezetése előzetes bejelentkezéssel az alábbi elérhetőségen igényelhető: [email protected] vagy 30-318-5215.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában