Helyi kultúra

2024.04.03. 19:27

Kinőtték a termet a gyógytornán – Fotók

Darók József

Megkapták a pódiumtermet a lelkes gyógytornázók. Fotó: Darók József

Mozogni kell! – ez az üzenete annak a gyógytornának is, ami évtizedek óta nem veszített népszerűségéből Szentesen, az ifjúsági házban. A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportja több mint húsz éve tartja itt gyógytornáját. A hétfőnkénti egyórás programra sokan járnak, ki is nőtték az előző termüket, és március vége óta használhatják a jóval tágasabb pódiumtermet az intézményben. Itt az eszközös gyakorlatokkal is jobban elférnek, előkerülnek a labdák, gumiszalagok.

Bandula Helén vitte sokáig a tornát, az ő munkáját az utóbbi években Buborné Zámbó Etelka folytatja, aki közgazdász tanárként egészségügyi végzettséget szerzett, ráadásul húsz éve jógázik, így igazán volt rálátása a tornára. Mint lapunknak elmondta, itt ötvözi a gyógytornát, a jógát, az intimtornát, mindazt a mozgásformát, ami az időseknek jót tesz. Ide nem orvosi papírral jönnek tornázni, külsősöket nem, csak a csoport tagságát fogadják, akik számára viszont ingyenes a torna.

Alapvetően a megelőzés a cél, de gerinc-, csípő, ízületi vagy csontproblémának is jót tesznek a gyakorlatok. A versenyszellemet kizárják, mindenki annyit végez, amennyit bír. Csak egy a fontos: soha nem szabad abbahagyni a mozgást. Ha nem mozgunk idős korban, lemerevednek az izmok, és a test egy darab fa lesz, annak meg semmi értelme – érvelt az oktató. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában