Helyi kultúra

2024.05.29. 09:00

A rejtőzködő lélek vallomása: a 86 éves Holler László kiállítása nyílik Vásárhelyen

Úgy tűnik a 86 esztendő Holler László elérkezett odáig, hogy festői vallomásai minden korábbinál nyitottabbak és érzékenyebbek. A hamarosan megnyíló önálló tárlata előtt fia mesélt arról, hogyan is látja, éli meg édesapja lelki, egyúttal alkotói változásait.

Tábori Szilvia

Ifj. Holler László és Hegedűsné Dékány Magdolna rendezi a június 1-én, szombaton 16

Fotó: Tábori Szilvia

Alkotói fegyelmezettségét némileg levetve, teret adva a gesztusoknak lettek egyre nyíltabbak, kíváncsiak és érzékenyek a természetet mindenek felett értő és szerető, most 86 esztendős Holler László festményei. Legalábbis a június 1-én, szombaton nyíló egyéni kiállítását részben rendező fia így látja édesapját, egyúttal aktuális munkáit.  

Kívülről befelé haladva

Az örök megnyugvás, egyúttal az örök fejlődés képviselője. A téma, a természet értése és -szeretete mit sem változott a pályakezdethez képest, a formanyelv és a színek is változatlanok, mégis új mélységet mutatnak. Egészen más, a korábbinál jóval kitárulkozóbb közlésmódja. 

– nyilatkozta a tárlat létrejöttében ugyancsak rendezőként segítkező Hegedűsné Dékány Magdolna. Miközben a mester – ahogy ő hívja a pro Urbe-díjas alkotót – maga válogatta képei még javában keresik helyüket az Alföldi Galéria Kossuth téri szárnyának tereiben.

Fotó: Tábori Szilvia

Lenyűgöző őszinte változás

Fegyelmezettsége, szakmai magabiztossága, festői precizitása mindig is tiszteletre méltó volt fia szerint, amihez még rendkívüli vizuális memória és természetismeret párosult. 

Mégis úgy vélem, ez már-már gátolta őt munkáiban. Ám mostanra mindinkább kíváncsi, kezdi levetkőzni fegyelmét, több teret ad a gesztusoknak, hangsúlyosak az ellentéteket, bátrabban játszik a kontrasztokkal. Ez az őszinteség, ez a változás számomra lenyűgöző 

– mondta ifjabb Holler László. Hozzátette: édesapja talán elgondolkodott azon, mit nyer és mit veszíthet védve belső világát. Felfedezhette, hogy az erőteljesebb kifejezés nem feltétlenül festői gyengeség.

IMG_8192
Fotó: Tábor Szilvia

Lassan, magunkban vizsgálódva

A kiállításra készülve Cserjés Katalin irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi docens  úgy fogalmazott: futtában, átszaladva nézni a festményeket teljesen értelmetlen, hosszan érdemes vizsgálódni, újra és újra visszatérni, magunkba tekintve, hogy mit is látunk igazán. A látvány megüti az ember szemét, ám mélyebben vizsgálódva megannyi táj, apró részlet, összefüggés, játék, a színek viszonya bontakozhat ki előttünk.

Képalá: Ifj. Holler László és Hegedűsné Dékány Magdolna rendezi a június 1-én, szombaton 16 

Fotó. Tábori Szilvia

A festő

Tolcsvay Nagy Géza szabadiskolájában sajátította el a festészet és a rajzolás alapjait a Hódmezővásárhelyen élő alkotó. 1952-1957 között a soproni tanítóképző főiskolán, 1970-1972 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanult. Innen az alföldi tanyavilágot választotta működési helyéül. Az 1962 óta kiállító Holler 1999-ben megkapta a 46. Vásárhelyi Őszi Tárlat munkajutalmát. Konkrét tájélmények alapján dolgozik. Olaj- és temperatábláin az alföldi táj motívumai jelennek meg, de vadászati témájú munkái és csendéletei is ismertek. Pannói találhatók Hódmezővásárhelyen és Villánykövesden. Munkáit a Mátra Múzeum Gyöngyösön, a Tornyai János Múzeum Hódmezővásárhelyen, az orosházai Városi Képtár és a nagyszalontai Városi Képtár őrzi.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában