Helyi kultúra

2024.05.30. 21:30

Hangyák tisztítják meg a csontokat az erdőben

Arany T. János

Csípnek, de hasznos kis állatok. Hangyaboly az ásotthalmi erdészeti iskola tanulmányi erdejében. Fotó: Karnok Csaba

Hatalmas hangyabolyba botolhat az ember, ha nyitott szemmel jár az ásotthalmi erdészeti iskola tanulmányi erdejében. Ha pedig nem elég figyelmes, akkor úgy jár, mint fotóriporter kollégánk, aki először félmeztelenre vetkőzve az ingét rázta ki az erdő közepén, majd órák elteltével is eltévedt hangyák csipkedték a lábát.

Fotó: Karnok Csaba

Bánhidy Zoltán, az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nevelőtanára érdeklődésünkre azt mondta, az erdei hangyák hasznos állatok.

Megeszik a kártékony rovarokat. Járatokat építenek, ezzel fellazítják és szellőztetik a talajt. Munkájuk nyomán a fák gyökerei levegőhöz jutnak, ez elősegíti a növekedésüket. A hangyák különféle magokat is széthordanak, miközben élelmet keresnek. Eltakarítják a döglött rovarokat, állatokat. Én is kipróbáltam, egy döglött teknősön és egy sakál koponyán. A teknősnek csak a páncélja és a csontjai maradtak, teljesen eltakarították a többit. És szoktam magokat vinni nekik 

– magyarázta.

Fotó: Karnok Csaba

A hangyák közösségalkotó, telepes, társadalmakban élő rovarok, amelyek közösségeit a köznyelvben hangyabolynak nevezzük. Ebben azonban két jelentés keveredik: a hangyák közösségét kolóniának, a lakhelyüket fészeknek nevezzük, a boly pedig egyszerre jelenti mindkettőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában