Helyi kultúra

2024.05.27. 09:00

Szúnyoglárvát láttunk a Füvészkertben

Suki Zoltán

A mikroszkóp nem hazudik, ilyen egy lárva. Fotó: Török János

Egy csomó okos ember gyűlt össze a szegedi Füvészkertben a hétvégén. Azt már csak onnan is lehetett tudni, hogy szinte mindenki előtt volt egy mikroszkóp. A park egyébként a Növények Napja nemzetközi rendezvénysorozathoz csatlakozott. A programok szervezésében többek között az SZTE Növénybiológiai Tanszéke, Ökológiai Tanszéke, az MTA SZBK Növénybiológiai Intézete és civil szervezetek vettek részt. A cél pedig az volt, hogy felhívják a figyelmet a növényi sokféleségre, a növények rendkívüli változatosságára és az emberi életben betöltött fontosságára. Vagyis, aki eddig nem jött rá, a biológusoké volt a főszerep ezen a rendezvényen.

Szabó Milán, a Szegedi Biológiai Központ munkatársa elmondta, hogy kivitték a Füvészkertbe a kísérleteiket, már persze, amiket ki lehetett. A biológus beszélt arról is, hogy algákat is hoztak, amik nagyon hasznosak például az energiatermelésben. Azonban mégsem az algák voltak a legérdekesebbek, hanem az, hogy végre láthattunk közelről egy szúnyoglárvát. A szúnyoglárva nem szép, viszont igen izgága, majdnem kiugrott a petricsészéből, amikor megmutatták nekünk a biológusok. És plusz érdekesség, hogy a lárvát a Füvészkert tavából vett vízmintában találták.

KÉPALÁ: A mikroszkóp nem hazudik, ilyen egy lárva. Fotó: Török János

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában