Bordány

2021.04.16. 16:17

Így épül a régészeti park Bordányban – Fotók

A héten elkezdődött a bordányi régészeti őspark központi épületének kivitelezése a település szélén, a Dudás utca végén.

Munkatársunktól

Hosszas tervezés, előkészület után végre elkezdődött a bordányi ősfalu kivitelezése. Fotó: Gyuris János

Fotó: Gyuris Janos

A kivitelező Norbo-Ép Kft. munkatársai átvették a munkaterületet. Az önkormányzat tulajdonában lévő, mintegy háromhektáros terület északi részén már ki is tűzték az épület és az épületet körülvevő korabeli sánckerítés alappontjait. A területen két árok is keresztülhalad, amelyek a Seregélyesi-csatornába, majd tovább, a Dorozsma-Halasi-főcsatornába vezetik le a vizet. A meglévő árkokat a tervező be­építette a falukoncepcióba, az át­­járhatóságot korabeli fahidak segítségével valósítják majd meg.

Megírtuk korábban, hogy Ős-­­Bordány régészeti park és szarmata falurekonstrukcióra nyert a település 250 millió fo­­rintos állami támogatást, amivel a nagyközség a tervek szerint feliratkozhat az ország turisztikai térképére.

Az első munkanapon az alapszint meghatározása volt a fő téma, hiszen a semlyékes, vizenyős, időszakosan vízborította terület közel egy méterrel van mélyebben, mint a Teréz utcai műút szintje. Ehhez viszonyítva kell majd kialakítani a földsáncot és az azt körülvevő árkot, majd az ősfalu épületeit is.

A kitűzéskor kiderült, hogy a faluból kivezető 303-as helyrajzi számú földút nyomvonala a településhez közeli szakaszon körülbelül két méterrel el van csúszva, ezt az építkezéssel egy időben majd korrigálni kell, hi­­szen a látogatóközpont előtt kerékpártárolót, parkolókat is ki kell alakítani. Az építkezés ideje alatt előfordulhat, hogy a munkagépek miatt lassabb lesz a közlekedés ezen az útszakaszon. A szerződés szerint legké­sőbb jövő év június 30-ig kell, hogy elkészüljön és látogathatóvá váljon a komplexum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában