Hódmezővásárhely

2021.11.05. 20:43

Az összetartozás dimenziói Sulyok Csaba verseiben

Az összetartozás egészen hétköznapi, az életet mégis alapjaiban meghatározó érzés hatja át Sulyok Csaba Blues a szerelemről című, magánkiadásban megjelent kötetét.

T. Sz.

qrf

Fotó: Kádárné Zsoldos Edit

A többnyire csöndesen mosolygós, halk szavú hódmezővásárhelyi Sulyok Csaba saját be­­vallása szerint is talán éppen – látszólagos – hétköznapi szófukarsága miatt törnek utat érzései lírai munkáiban. A sorban harmadik kötete az összetartozást, a kötődést, zömében a szerelmet, férfi és nő közötti vonzalmat boncolgatja.

De a hazaszeretet, a költészet, a hit szintén a költemények témája. Eredetileg a 2018-ban és idén megjelent kötet egy szerves egységet alkottak, ám ahogy Csaba fogalmazott: három évvel ezelőtt annyi pénzt tu­dott a kiadásra szánni, hogy két részre osztotta fel költeményeit. Így született meg előbb a Blues a bánatról majd a Viharsarok könyvek folytatásaként a Blues a szerelemről.

Versek szomorúsága

A Vásárhelyi Látóhatár folyóirat online felületén ma is elérhetőek a vásárhelyi rockzene történetének szentelt írásai. Történelem szakos zenekedvelő tanárként aprólékos részletességgel gyűjtötte össze az évtizedeken át­­ívelő anyagokat: egészen a szocializmus éveiben működő helyi bandák történetétől a puhuló diktatúra korszakán át a kilencvenes években újra- és átalakult, sokadik fénykorát élő zenészekről.

Nem véletlen, hogy a kötetek címe is megidézi a versek kesergő, melankolikus hangulatára rímelő zenei stílust.

– Az élet pozitív pillanatait természetesnek vesszük, elfogadjuk, megragadjuk és élvezzük, nem gondolkodva a mulandóságán, hogy tulajdonképpen mi­­csoda ajándék lehet egy örömteli élmény. A negatív eseményeken rágódunk örökké, az én figyelmem is a megküzdésekre fókuszál – mondta Sulyok Csaba, aki a lelki terheket önti formába, talán éppen a feloldás reményében.

A hiány költeményei

– A versek többsége nem boldog végkifejlettel zárul, a hiányt fogalmazom meg. Megjelenik a vágy, az olthatatlan szándék, hogy kötődni, tartozni szeretnénk valakihez. Amellett felsejlik a történetek szomorúsága, lezáratlansága. Az illusztrációk is ezt a vonalat erősítik – mondta lapunknak.

Sulyok Csaba mindhárom köteténél térségi társalkotót kért fel. Úgy érzi, ugyanabban a környezetben, légkörben megélt hétköznapok segítik együttműködésüket, illetve ezzel is hangsúlyozzák az alkotás helyi jellegét. A Blues a szerelemről kötetet a fiatal Koncz Barbara illusztrálta.

Zenei háttér

A zenei párhuzamok maguktól adják a kérdést: vajon a rock jelenléte vagy éppen a csend inspirálja a vásárhelyi költőt munka közben?

– Valóban pluszlöketet ad a gondolatoknak, főleg a progresszív műfaj, a kötetlen zenei struktúra dolgozik így a háttérben. Gyakran inspirál ez, máskor viszont csendben, kora reggel, még pihent aggyal látok neki. Fontos a zenei sokszínűség, hogy sokadik hallgatásra is újat mutasson a jól ismert dallam – mondta. Sulyok Csaba a vásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola könyvtáros munkatársa, végzettsége szerint történelem–földrajz szakos tanár. Első verseit 18-19 éves korában a szerelem ihlette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában