Alkotómunkával tölti az idejét Kligl Sándor

2021.11.13. 17:30

New York után Krakkóban avatták fel a szegedi szobrász műveit

Alkotómunkával tölti az idejét Kligl Sándor szegedi szobrászművész: egy héttel ezelőtt díszünnepségen avatták fel Mindszenty József herceg­prímásról készült szobrát Krakkóban, egy hónapja pedig az Egyesült Államokban leplezték le Kossuth Lajosról mintázott mellszobrát. Egy másik alkotása Albániában várja a hivatalos átadást, jelenleg három szobron is dolgozik.

Kozma Rita

Forrás: DM

Kligl Sándor – saját szavaival élve – egész életében home office-­ban dolgozott, a pandémia nem hozott drámai változást az életében a munkáját tekintve, csupán az avatóünnepségek mindegyikén nem tudott részt venni, pedig több szobra is külföldre került. Németországban jelenleg nyolc szobra látható, de vannak alkotásai Szerbiában, Szlovákiában, Japánban, sőt Dá­­niában is. Koppenhágában például a járvány kezdete előtt avatták fel Petőfi feleségének, Szendrey Júliának a szobrát, akiről talán kevesen tudják, hogy ő fordította magyarra Andersen meséit.

Csaknem egy hónapja pedig a New York állambeli Buffalóban avatták fel a szegedi művész Kossuth-mellszobrát.

A hercegprímás Krakkóban talált otthonra

Legutóbb egy héttel ezelőtt Krakkóban leplezték le a Mindszenty Józsefet ábrázoló teljes alakos szobrát, amit az Isteni Irgalmasság bazilika magyar kápolnájában helyeztek el.

Az alkotást a 97 éves Pákh Tibor megrendelésére készítette, aki 1956-ban szintén politikai fogoly volt, együtt raboskodott Göncz Árpáddal, majd 1980 ta­vaszán csatlakozott a lengyel polgárjogi aktivistákhoz, és a lengyel–magyar kapcsolatok ápolásának elkötelezett híve maradt máig.

A szobrot hálaadásként ajándékozta, amiért a krakkói érsekség 2019-ben elindította gróf Esterházy János boldoggá avatási eljárását.

– Megható ünnepség volt, örültem, hogy ide eljutottam. Buffalóba is hívtak, de a járványhelyzet miatt végül az az utazás meghiúsult – mondta Kligl, akivel a Krakkóból való hazatérése után otthonában beszélgettünk.

 

Magyarország utolsó hercegprímásának szobra a krakkói kápolnában látható.
Fotó: Kligl Sándor weboldala

A Szárnyas ló Mórahalomra készül

– Jelenleg két alkotáson dolgozom, az egyik egy Pegazus, amely Mórahalomra kerül majd, egy újonnan épülő, sé­rült gyermekekkel foglalkozó intézménybe, és remélem, nem árulok el nagy titkot, hogy a nevét a szárnyas lóról kapja majd – közölte a művész. Az intézményben lovakkal való terápiás foglalkozások lesznek, éppen ezért a Pegazus szobrát úgy tervezte meg, hogy a gyerekeket a hátára lehessen majd ültetni.

– Így erre azok a gyerekek is felülhetnek majd, akik esetleg az élő állatokra nem tudnának – tette hozzá. A szárnyas ló mellé egy kutyaszobor is készül.

Készülőben a Pegazus.
Fotó: Kligl Sándor weboldala

Modellje volt az albán királyné

A művész egy életnagyságú Thália-szobron is dolgozik, aminek a prototípusa szintén látható a műtermében, amint elkészül, a szolnoki színház épülete elé kerül majd az alkotás. Apponyi Geraldine-t, a magyar származású albán királynét is megformázta, az elkészült szobor Albániában várja a hivatalos átadót.

Kligl Sándor kevéske sza­bad­idejében festeni is szeret, bár ebben a műfajban nem tartja magát különösen jónak. Azt mondta, az ő asztala a figuratív szobrászat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában