A múzeum igazgatója volt

2022.08.29. 17:30

Makóra került Péter László hagyatéka

A makói múzeumba került Péter László szegedi irodalomtörténésznek, a makói múzeum volt igazgatójának a hagyatéka. Az anyagot már ide is szállították, feldolgozása megkezdődött – itt lehet majd kutatni az értékes jegyzetek, dokumentumok és fényképek között.

Szabó Imre

Péter László hagyatéka a múzeumba kerül. Fotók: József Attila Múzeum

A József Attila Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával meg tudta vásárolni Péter László irodalomtörténész hagyatékát, azaz jegyzeteit és fotógyűjteményét

 – tájékoztatta a Délmagyarországot az intézmény igazgatója, Szikszai Zsuzsanna. A szegedi Péter László személye Makó számára mindenek előtt azért fontos, mert ő volt a múzeum egyik korábbi igazgatója. – Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a neves irodalmár feljegyzései, jegyzeteit, írásai a makói múzeumba került, és itt válik majd kutathatóvá – tette hozzá Szikszai Zsuzsanna.

 

A 2019 nyarán, 93 éves korában elhunyt Péter László irodalomtörténész, egyetemi tanár, nyelvész és néprajztudós, a Tiszatáj folyóirat alapító-névadó szerkesztője volt, akit pályája végén Szeged város a díszpolgárává avatott. Több makói helytörténeti, irodalomtörténeti kötete társszerzője, József Attila, Juhász Gyula makói éveinek kutatója, földolgozója. A makói József Attila Múzeum egykori igazgatója 1952-53-ban dolgozott a Maros-parti városban. 

Gazdag életpálya

A szőregi születésű kamasz középiskolái után 1943-ban a Szegedi Tudományegyetemen 1947-ben summa cum laude bölcsészdoktori oklevelet, 1948-ban pedig magyar–latin–filozófia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. 1968-ban az irodalomtudomány kandidátusa, 1991-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) irodalomtudományi doktora lett. 1986-tól az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársaként, 1990-tól a József Attila Tudományegyetem tanáraként tevékenykedett. 

 

József Attilát is kutatta

Monográfiát írt Juhász Gyuláról – műveinek kritikai kiadását is ő rendezte sajtó alá –, Tömörkény Istvánról és Móra Ferencről, József Attiláról és Radnóti Miklósról, Balázs Béláról szóló monografikus tanulmányaiban pedig pályájuk szegedi vonatkozásainak részleteire derített fényt. Tudósi tevékenységének megkoronázásaként a Magyar Tudományos Akadémia megbízta őt a három kötetes Új Magyar Irodalmi Lexikon (1994) szerkesztésével is. Az 1960-as években kivirágzó helytörténeti kutatások lelkes támogatójának is tekintik.

 

A múzeum már megkapta

A hagyatékot, azaz összesen 18 papírdoboznyi anyagot már beszállították a makói múzeumba, ahol adattári számot kapott. Feldolgozása, leltározása folyamatos.

A pályázat segítségével szeretnénk a szellemi örökségét megmenteni egykori igazgatónknak a köz és a tudományos kutatók számára. Köszönettel tartozunk Blidárné László Erzsébetnek, a hagyaték örökösének, hogy a makói muzeális intézménynek szavazott bizalmat, és a Maros-menti városban helyezte el ezt a felbecsülhetetlen anyagot

 – mondta Szikszai Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában