Tragédiák vezették az írásig

2022.08.30. 11:30

Terápia a verselés

A versírásból merít erőt Cseh Radika Veronika. A balástyai lánynak nem csak a keresztneve a különleges, hanem a lelke is: az érzelmeit írja ki magából. Az első írásai tragédiák nyomán születtek, azóta azonban a készülő újabb verseskötete mellett gyerekmondókákat is ír.

Majzik Attila

Már készül a költőnő második kötetének anyaga. Fotó: Cseh Radika Veronika

A költészetben Márai Sándor, Radnóti Miklós és Pilinszky János versei inspirálták Cseh Radika Veronikát, de először egy veszteség hatására kezdett verselni. Első kötete, az Út a szív mélyéig áprilisban jelent meg, de máris készülőben van a következő.

Kiírja magából érzelmeit

Négy éve kezdtem el írtam először verset, miután elvesztettem egy nagyon jó barátomat. Két éve, egy sikertelen várandósság után kezdtem komolyabban foglalkozni az írással, mert úgy éreztem, hogy az érzelmeimet, ezeket a többszörös veszteségeket ki kell írnom magamból. Számomra ez egy összekötő kapocs a világ és köztem. Az írásnál mindig érzem a kapcsolódást Istennel, egy belső hang, energia formájában. Sokat segítenek nekem a versek, számomra ez egy abszolút felszabadító érzés

 – fogalmazott Cseh Radika Veronika.

Ami belülről jön

Az amatőr költőnő első kötete tavasszal jelent meg, amelyben az életét formáló fontosabb pillanatok verses lecsapódásait örökítette meg.

– Mindig változó, hogy milyen téma ihlet meg. Sok szerelmes verset írtam, de több olyan költeményem is van, amelyek a gyerekkel vagy a természettel kapcsolatosak. Írás közben úgy érzem, hogy sikerül kiadni magamból az érzéseimet és ez átvisz egy teljesen más tudatállapotba, megszűnik a külvilág – beszélt érzéseiről.

Az első könyvem anyaga két év alatt készült el, és az Út a szív mélyéig címmel jelent meg. Azoknak ajánlom leginkább, akik valamilyen traumát szeretnének feldolgozni, vagy csak szeretnének megnyugodni, elcsendesedni

 – ajánlotta könyvét a szerző.

Versek és mondókák a szívnek

Az első kötetnek folytatása is készül, ezt legkésőbb jövőre szeretné, hogy elkészüljön.

Az első kötet után több pályázatra is bekerültek verseim, ezek antológiákban, válogatásokban jelentek meg. Mindig arról írok, ami én vagyok, ami a bensőmből jön. A gondolatokat nem lehet siettetni vagy erőltetni. Most párhuzamosan két könyvön dolgozom, egy verseskötet és egy gyerekmondókás könyvet írok, az utóbbi gazdag illusztrációval készül. Ez úgy jött számomra, hogy mivel óvodában dolgozom, ezért ott is sok verset, mondókát olvasok a gyerekeknek. Szerettem volna, hogy én is tudjak nekik adni valamit. Most hol az egyikhez születik egy új vers, hol a másikhoz, így körülbelül a munka felénél tartok. Legkésőbb jövőre szeretném, ha elkészülne a két kötet. Egyelőre magánkiadásban gondolkodom, de jó lenne leszerződni egy kiadóval

 – összegzett Cseh Radika Veronika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában