A tudomány sokszínűségét hirdetik

2022.09.26. 20:40

Kutatók éjszakájára készülnek Vásárhelyen

Minden év szeptemberében, az őszi hónap utolsó péntekén tartják a tudományokat népszerűsítő Kutatók Éjszakáját. Azzal a céllal, hogy a kutatásokat közelebb hozza az emberekhez, bemutatva a tudományos munka sokszínűségét, és felhívja a figyelmet szerepére a mindennapi életben.

Tábori Szilvia

Fotó: DM archív

Izgalmas programokon keresztül lehet bebarangolni a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar épületét szeptember 30-án, pénteken 18 és 22 óra között. A Mikrobák világa című előadáson mikroszkópon vizsgálódhatnak a látogatók. A Tejút című programon tejkóstolással állapíthatják meg a különböző tejek tejzsírtartalmát, de ízlelhetnek különféle joghurtokat, sajtokat is. A Ki tud többet az állatokról? című programon játékos formában ismerhetik meg a haszon- és egyéb állatok legfontosabb tulajdonságait, de akár kenyeret is süthetnek a Mindennapi kenyerünk című állomáson. Idén sem marad el egyebek mellett a Tájmonitoring drónnal, a Trófeabírálat vagy A fehér fagyöngy polifenol anyagainak bemutatása. 

A Kutatók Éjszakája rendezvényhez ismét csatlakozik a vásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola is, már fogadják a jelentkezéseket a pénteken 9 és 11 óra között tartandó programjukhoz. Megnyitják laborjukat a felső tagozatos diákoknak, a részvételhez csak egy űrlapot kell kitölteni, ami elérhető az intézmény közösségi oldalán.

Ugyanezen a napon a Bethlen Gábor Református Gimnázium viszont két helyszínen kínál mintegy tizenegy programot. Este hét órától egészen 21 óra 30 percig égbe és múltba néző és kalandos élményeket kínálnak. Lesz többek között ótemplomi bemutató, távcsöves égbolt megfigyelés szintén a templomban, rendhagyó iskolatörténeti séta az iskola épületében, kalandtúra a matematika világában, kémiai interaktív kísérletezés. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az ehhez szükséges link elérhető az intézmény közösségi oldalán, illetve honlapján. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában