Táncház és kézműveskedés

2022.11.26. 14:10

Uniós szinten is díjazták a deszki hagyományőrző projektet - fotók

Betlehemkészítéssel és táncházzal zárta le a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület azt a pályázatát, melynek köszönhetően nemcsak régi mesterségekkel ismertették meg az érdeklődő gyerekeket, de ki is bővítették a Szent Száva központot. A projekttel egyébként második helyen végeztek egy európai uniós versenyen.

T. K.

A táncház után karácsonyi kézműveskedésre várták szombaton a fiatalokat. Fotó: Karnok Csaba

Másfél éves projektet zárt le szombaton a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület. Egy Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, a szabadkai Tálentum Egyesülettel együttműködve azt a célt tűzték ki, hogy az idősek tanítsák meg a fiatalokat a régi mesterségekre. A deszki egyesület csaknem 358 ezer eurós támogatásból építkezett, rendezvényeket szervezett és természetesen kézműves foglalkozásokat tartott.

– A Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központot kibővítettük. A 140 millió forintból létrehozott új épületrészben, mely szervesen csatlakozik a régihez, négy foglalkoztatóterem és a hozzájuk tartozó kiszolgálóhelyiségek épültek – mondta Brczán Krisztifor, az egyesület elnöke. Ezekben szervezik azokat a kézműves foglalkozásokat, melyeken a gyerekek órarendbe építve, heti egy alkalommal tanulnak. Szőnek, hímeznek, kosarat fonnak, illetve megismerkednek a szerb vászonszövés, a gyapjúmegmunkálás és a faművesség alapjaival. A projekt részeként szervezték meg a kísérőrendezvényeket is az elmúlt időszakban – például az Ajvár Fesztivált, a Tojáskocogtató Európa-bajnokságot és a páros néptáncversenyt. A zárórendezvényen lényegében a kibővített központot lakták be: a résztvevők egy rövid táncház után saját betlehemet és karácsonyfadíszeket készíthettek tűnemezelés, gyapjúfeldolgozás, szövés és kerámiakészítés technikáit alkalmazva.

Brczán Krisztifor elmondta, projektjüket a több mint 50 pályázó közül a legjobb 6 közé választották Brüsszelben. A facebook-kampányt meg is nyerték, az elmúlt másfél év bemutatására összeállított színdarabjuk pedig végül a második helyen végzett az uniós versenyen. Nemzetközi szinten is elismerték tehát, hogy hasznos tevékenységet végeznek, de mint fogalmazott, tapasztalják is, hogy az élő hagyományok megismerésével a fiatalok értékrendje is megváltozik. 

Az egyesületi elnök hozzátette, folytatják tovább a munkát: vannak már terveik például arra, hogy a Tájházat is bevonják olyan programok megszervezésébe, amelyek élővé teszik a régmúlt hagyományait. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában