Szeged

2022.12.10. 21:32

A színház és szimfonikusok élére keresnek vezetőt

Intézményvezetőt keresnek a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar élére. Egy szakbizottság véleményezi majd a beérkező pályázatokat, a végső szó a közgyűlésé lesz.

delmagyar.hu

Lejár az igazgatók határozott idejű megbízatása, pályáztatják posztjukat. Archív fotó: Török János

Barnák Lászlónak és Gyüdi Sándornak a határozott idejű vezető állású munkaviszonya jövő év június 30-án jár le – olvasható Botka László előterjesztésében. Éppen ezért a december 16-ai közgyűlésen arról is döntenek a képviselők, hogy pályázatot írjanak ki a posztokra.

A vonatkozó törvény szerint pályázatot kell kiírni, méghozzá a legalább 6 hónappal a határozott idejű munkaviszonyok megszűnése előtt. A beérkezett pályázatok véleményezésére szakbizottságot kell felkérni egy kormányrendelet értelmében, majd végül a közgyűlés dönti el, ki vezesse a színházat és a szimfonikus zenekart.

Az előterjesztésben olvasható, hogy a Szegedi Nemzeti Színház idei költségvetésének bevételi és kiadási előirányzata, 3,5 milliárd forint, ebből az önkormányzati támogatás 1,18 milliárd, az állami támogatás 683 millió, a saját bevétel pedig 1,64 milliárd forint. A Szegedi Szimfonikus Zenekar pedig idén 857 millióból gazdálkodik, ebből 303,5 millió az önkormányzati támogatás, 279 az állami, míg a saját bevétel 274 millió forint.

A színházigazgató bruttó alapbére 850 ezer forint, míg a zenekar élén bruttó 700 forintot lehet keresni, mindkét vezetőnek jár továbbá kulturális bérkiegészítés, igaz annak mértéke nem szerepel az előterjesztésben.

A zenekar és a színház vezetéséhez egyaránt szükséges szakirányú felsőfokú végzettség, legalább 5 éves szakmai gyakorlat, legalább 3 éves előadós-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat, továbbá kikötés a büntetlen előélet is. A vezetői pályázat benyújtásának határideje 2023. február 6-a lesz.

Gyüdi Sándor 2008-tól 2018-ig a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, mellette a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője volt; jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója. Barnák László 2006-ban diplomázott, majd 2008-ban szerződött a Szegedi Nemzeti Színházhoz. Rendezőként is tevékenykedik, és 2018. július elseje óta a teátrum főigazgatója.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában