25 éves a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium

2023.01.22. 16:40

Amikor ipar és művészet egymásba kapaszkodik

T.Sz.

Negyed évszázad művészi kísérletei láthatók a Tornyai-múzeumban. Fotó: Tábori Szilvia

Az immár negyedszázados Vásárhelyi Kerámia Szimpózium előtt tiszteleg a Tornyai János Múzeumban vasárnap délben megnyílt jubileumi tárlat. Mint azt Elek András, az intézmény munkatársa köszöntőjében elmondta: ez a tisztelgés nem a múltba réved, sokkal inkább a jelen, a valóság, ami bízunk benne, hogy egyben a jövő is. A mesterségbeli tudásukat évről évre elhozzák a városba a művészek, hogy a hathetes alkotótáborban a felkínált technológiai lehetőségekkel kísérletezve alkossanak. A Vásárhelyi Kerámia Szimpózium Rapcsák András polgármester kezdeményezésére, egyebek mellett országos művészeti szervezetek részvételével, illetve a helyi kerámia- és porcelángyárak vállalásával 1998-ban jött létre. 

Fotó: Tábori Szilvia

Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész a szimpózium egyik alapítója és vezetője. A megállapodás szerint évente 10-15 magyar, illetve külföldi művészt fogadnak; a gyárak pedig az anyagot, a technológiát biztosítják. Az elkészült alkotásokból egy-egy darabot, vagy egy teljes sorozatot a Városi Kerámia Gyűjteménynek ajánlanak fel. 

Fotó: Tábori Szilvia

Mint azt M. Mészáros Júlia művészettörténész elmondta: különös gazdagságot, sajátos kísérleti megoldásokat kínál a tárlat. Számtalan anyaggal csak a vásárhelyi szimpózium idején kísérletezhetnek az alkotók, így találkozik az ipari és művészeti innováció, egymást inspirálva. Valamennyi művész arra törekszik, hogy a saját egyéni útját kibontsa és az alapján készítsen új munkákat. Ez egy egészen sajátos lehetősége Vásárhelynek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában