Magyarság

2023.01.22. 11:30

Minden magyar sajátjának érezheti a 200 éves himnuszt

Kétszáz évvel ezelőtt írta meg Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Nemzeti imádságunkról, a magyar állam egyik hivatalos szimbólumáról, valamint annak keletkezéstörténetéről és ma is aktuális üzenetéről Miklós Péter eszmetörténészt kérdeztük.

Kiss Anna

Illusztráció: Németh Ferenc

A Himnusz a magyarság egyik legfontosabb és a magyar emberek által talán legismertebb szövege, ugyanakkor az évezredes magyar költészet egyik leginkább kiemelkedő alkotása. A vers a klasszikus formákat követve tekinti át a magyarság küzdelmes évszázadait a honfoglalástól egészen a török időkig, illetve az azzal párhuzamos és az azt követő politikai és felekezeti megosztottságig. A nyelvileg mesterien megformált költemény szövege ma is aktuális, és pont ez teszi alkalmassá arra, hogy minden korszak magyar embere a sajátjának érezheti – fogalmazott Miklós Péter eszmetörténész.

A Kodolányi János Egyetem címzetes professzora hozzáfűzte, a vers végleges formáját két évszázada, 1823. január 22-én jegyezte le Kölcsey Ferenc. A szöveget Erkel Ferenc 1844-ben – abban az esztendőben, amelyben a magyar nyelv az ország hivatalos nyelve lett – zenésítette meg, és az a dualizmus korában a függetlenségi és a magyar nemzeti törekvések zenei szimbólumává vált.

– A magyar történelem újkori századaiban a magyarság himnusz gyanánt több szöveget is számon tartott: a katolikus közösségek a Boldogasszony anyánk kezdetű népéneket, míg a protestáns magyarok a Tebenned bíztunk eleitől fogva kezdetű kilencvenedik zsoltárt énekelték nemzeti összetartozásuk kifejezéseként, közösségi alkalmakon éppúgy, mint például hadba vonuláskor – mondta Miklós Péter.

Az eszmetörténész kiemelte, a Himnusz hivatalosan, alaptörvényünkben rögzítetten a magyar állam egyik jelképe, sőt a jelenleg hatályos alkotmány mottója is Kölcsey Ferenc Himnuszának első sora: „Isten áldd meg a magyart”.

Nemzeti imádságunk keletkezésének napja egyben a magyar kultúra napja is. A magyar kultúra ugyanis elválaszthatatlan a keresztény magyarság ezeréves történetétől, amelynek tanulságait és az azokból fakadó sajátos magyar küldetéstudatot foglalja össze Kölcsey klasszikus költeménye – mutatott rá a szakember.

Miklós Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Kölcsey Ferencnek mind pedagógiai, mind etikai dimenzióból fontos és jelentős prózai alkotása a Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című munkája, amely a Himnuszhoz hasonlóan régóta iskolai tananyag. Megjegyezte, az erkölcsi alapon álló közéleti cselekvésnek, a közösség előnyének a magánérdeket meghaladó szerepe hangsúlyozásának és a nem csak szavakban megnyilvánuló tevékeny hazaszeretetnek olyan alapelvei fogalmazódtak meg Kölcsey imént említett esszéjében, amelyek korunk emberéhez éppolyan érvényesen szólnak, mint nemzeti imádságunk gyönyörű sorai két évszázad távlatából is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában