Szeged

2023.04.20. 20:43

Ecsettel festett hitvallás - Galéria

Munkatársunktól

A kereszténység legszentebb titkai ihlették meg egész pályája során Ballonyi Pál Margitot. Fotó: Gémes Sándor

A hétköznapiból a szakralitás világába vezető „kapuk” alkotásának szentelte Ballonyi Pál Margit egész életművét. Hat évtizedes festőművészi pályafutásának minden műve sajátos hitvallás. Festményeiből csütörtökön nyílt életmű-kiállítás Dicsértessék címmel a Szegedi Dóm Látogatóközpontban

A május 31-ig látogatható tárlatot Kovács Péter békési püspöki helynök nyitotta meg. 

– A művésznő egész életét átíveli a hit világa. Mikor tájképeket fest, akkor is rácsodálkozik Isten csodálatos teremtményére. Minden műalkotásán keresztül megjelenik a hite. Ezek az alkotások az Isten megtapasztalásának tükrei kezdettől fogva – méltatta a kiállítót a püspöki helynök. 

Majd azzal folytatta, hogy Ballonyi Pál Margit legfőbb ihletője a sugallat, amely az alkotások szemlélőjét a misztériumhoz vezeti el. 

– A misztérium szó annyit jelent, hogy a fátylat fellebbenteni. A foghatatlant, a végtelent csak megérezni tudjuk, és nem mindegy, hogy ez a megérzés hogyan tükröződik az életünkben. Sétálva a képek között rádöbbentem, hogy a művésznő nagyon bátor. Nagyon nehéz teológiai kérdéseket, témákat festett meg. Azt a címet is adhatnánk ennek a kiállításnak, hogy „Íme, hitünk szent titka” – mondta Kovács Péter. 

A bűnbeesés, Krisztus szenvedése és kereszthalála, a kísértés és Jézus alászállása a poklokra mind-mind témául szolgált az alkotó számára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában