A sötétségből a fény felé juthatunk

2023.05.31. 18:13

Véget ért a Fekete nap és a Lángelme Vásárhelyen

A Fekete nap és a Lángelme című különleges, az önismeretre nyitott közönségnek igen tanulságos tárlat zárt a vásárhelyi könyvtárban. Ormos Zsuzsanna és Magyar Józsefné Varga Anna bár eltérő technikákkal dolgoznak, de műveik fontos személyes látásmódról tanúskodnak.

T. Sz.

Az emberi kapcsolat, a barátság fűzi össze Magyarné Varga Annát és Ormos Zsuzsannát. Archív fotó: Tábori Szilvia

Mindkét alkotónál felfedezhető a feketeség, elsötétülés, melankólia, amely kortárs pszichológusok szerint valahol szükségszerű ahhoz, hogy a tudatosság magasabb szintjére jussunk. Ez egy kikerülhetetlen állapot 

– mondta lapunknak Hamvas Péter Levente biblioterapeuta, aki Budapestről érkezett egy vásárhelyi kamarakiállítás záró rendezvényére a Németh László Városi Könyvtárba. Az Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör ötödik tárlata ezúttal nem követte a mester és tanítványa tematikát, Ormos Zsuzsanna és Magyar Józsefné Varga Anna közös bemutatkozása mégis nélkülözhetetlen önismereti lehetőségekre hívta fel a figyelmet a közgyűjteményben. 

 A vásárhelyi alkotók képei eltérő technikai megoldásokkal ugyan, de fontos személyes látásmódról, megküzdésekről vallanak. Ormos Zsuzsanna természet inspirálta képein felfedezhetők emberi alakok, tulajdonságok és megannyi érzelem. Kedvenc motívumai a fák, nyesedékek, gyökerek, amelyek görcseikkel, ágaikkal, formáikkal emberi mozdulatokat, jellemeket, karaktereket jelenítenek meg. Gúzsba kötve című, egymagában ácsorgó mindszenti fa ihlette egyik képe előtt a művész úgy fogalmazott kérdésünkre: csak a papírra karcolt vonalak megjelenítése közben bontakozott ki a köpenye alatt gúzsba kötött figura körvonalai. Soha nem tudható tehát, miféle üzenet rejlik a vonalak mögött. A vonal, amely fut, szalad, összefog, elválaszt és foltokat alkot. És az esztétikai élményen túl számtalan felismerési lehetőséget kínál. 

Tartós betegsége miatt kellett maga mögött hagynia figurális festészetét Magyar Józsefné Varga Annának, hogy egy egészen új világot teremtsen. Hihetetlen emberi erővel vezette művészetét új utakra. Mint azt az alkotó lapunknak elmondta: fizikai nehézségeivel együtt is át kell adnia a benne forrongó érzéseket. Évek kihagyása után tudott visszatérni az önképzőkörbe és két évbe telt, mire kidolgozta sajátos jégfestési technikáját. A természet és a véletlen dolgozik képein: a jég, a hó, a fagy szolgál ecsetként, a szerencse pedig irányítja kezeit. 

A  melankólia számtalan képzőművészeti alkotásban, irodalmi műben megjelenő szimbólum és egyértelműen megjelenik a vásárhelyi alkotók képein. Látom képeiken az űrt, a szomorúságot és az abból való kijövetel vágyát 

– tette hozzá Hamvas Péter Levente. Hozzátette:. a feketeség mindig ott munkál lelkünk mélyén, hogy a tudatosság magasabb szintjére jussunk.

A Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens vezette Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör következő kiállítása június 9-én nyílik meg: Erdélyi Tibor és Prém Szabolcs mutatkoznak be majd a tárlaton. 

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában