Eligazodni segítenek a világ dolgaiban

2023.07.11. 19:30

Hat láb igaz története a vásárhelyi mesetáborban – Fotók

A kezdetektől népszerű hódmezővásárhelyi mesetábor kedd reggeli vendégei összesen hat lábon érkeztek. Kácsor-Macska Zsuzsa és vakvezető kutyája, Bodza személyes történetüket hozták el a gyerekeknek.

Tábori Szilvia

Hatalmas tejes ködként írta le azt a világot, amelyben él Kácsor-Macska Zsuzsanna, aki vakvezető kutyájával, Bodzával vendégeskedett kedden reggel a művelődési ház mese táborában. Zömében hasonlóak sűrűek napjaik: érzékenyítő programokra várják őket szerte a vármegyében. Zsuzsa ugyanis könnyű szívvel és közérthetően mesél személyes történetéről, meg Bodza tehetségéről és türelméről. Beszél édesanyja várandóssága alatti betegségéről, és annak rajta jól látható következményeiről. De elmondja, hogyan tapintja ki a virágdíszt a cipőjén, hogy csak véletlenül se viseljen felemás lábbelit. Miként "lát" a kezeivel, hogyan készít reggelit és indulnak útnak a három és fél éves barna labradorral, aki a 11 éves, nyugdíjas éveit is Zsuzsánál töltő Grafit utódjaként kíséri őt.

A program előtt lapunknak elmondta: az előítélet legtöbbször információhiányból fakad, ezért is vállal örömmel érzékenyítő foglalkozásokat a szegedi Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány munkatársaként.

– Fontos, hogy az átlagostól eltérő élethelyzetekben ne a félelem, a kétely legyen a gyerekekben. Szívesen mesélek magamról éppen ezért, hogy lássák, más adottságokkal is lehet az életben boldogulni – hangsúlyozta Zsuzsa, aki a gyerekek őszinteségére mindig őszinteséggel felel. Biztatja őket, hogy merjenek odalépni a mozgásukban, látásukban akadályozott emberekhez, bátran kérdezzék meg azt, ami érdekli őket.

– Mi is ebben a világban élünk, csupán más praktikák mentén szervezzük a napjainkat. És szívesen beszélgetünk erről másokkal – tette hozzá a végtelenül türelmes Bodza kutya mosolygós gazdája.

A tábort vezető Selmeczi-Tóth Andrea azt hangsúlyozta, hogy mindig szívesen invitálják Zsuzsát; az érzékenyítés fontos eleme a több mint tíz éve megálmodott mesetáborának. Ahogyan az olyan történeteket is igénylik a gyerekek, amelyek a világ dolgaiban segítik őket eligazodni, úgy az értékes személyes találkozások is hasonlóan gazdagítják a lelküket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában