Helyi kultúra

2023.08.31. 20:01

50 éve érkezett Szegedre Budapest

Gyermekszemmel két hatalmas kavics, óriások játékszere. Holott nem játék, műalkotás, mementó. Párjával ötven éve áll a tarjáni lakótelepen.

Jeszenszky Zoltán

A Budapesti körút–József Attila sugárút találkozásánál áll az egyik mementó. fotó: Jeszenszky Zoltán

1973 őszén érkezett Szegedre Budapest, egészen pontosan az akkoriban épülő új városrészbe, a tarjáni lakótelepre. Azokban az években egy korszerű, sőt, sok tekintetben igen modern lakótelep épült a megyeszékhelyen, aminek sokan a csodájára jártak. Ma, nekünk természetes a hideg-meleg vizes fürdőszoba, a vízöblítéses wc, a villany és a gáztűzhely, viszont lapunk korabeli munkatársa az 1970-es népszámlálás adatait szemlézve arra emlékeztetett: „A szegedieket korábban nem kényeztették el túlságosan összkomforttal, korszerű lakásfelszereléssel. Az I. kerületben száz lakás közül 68-ban, a II. kerületben 32-ben, a III. kerületben 37-ben van például fürdőszoba”…

Budapesten akkoriban egy fontos születésnapra készültek: 1973. november 17-én ünnepelték a főváros alapításának centenáriumát. Buda és Pest szabad királyi fővárosok, valamint Óbuda mezőváros és a Margitsziget száz évvel korábban, az országgyűlés által elfogadott törvény alapján egyesült. Egy születésnapra persze illik ajándékot vinni: Szeged nem vitt, de végül is adott. A tarjáni körutat Budapestinek nevezték el, mindkét végén pedig emlékkövet állítottak, Tóth Sándor szobrászművész sajátos műalkotásait. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában