Szeged

2023.11.22. 17:35

Állati jelképek nyomába eredtek - Galéria

Kígyók, macska, legyek és bolhák, de még tetű is témája volt a szegedi egyetem Animália Kutatóközponja által rendezett tudományos tanácskozásnak. Irodalomtudósok és művészettörténészek fejtették fel az állati jelképek gazdag szimbolikáját.

Koós Kata

Az Animália Kutatóközpont 2017 óta működik az SZTE berkeiben. Titkára Újvári Edit, vezetője Vígh Éva. Fotó: Gémes Sándor

Az Animália Kutatóközpont 2017-ben kezdte meg működését a Szegedi Tudományegyetem berkeiben Vígh Éva, az Olasz Tanszék egyetemi tanára vezetésével. A több tudományág elkötelezett kutatóit tömörítő csoport annak feltérképezésére vállalkozott, hogy milyen jelentéstartalmakat rejthet az irodalmi és képzőművészeti alkotásokban megjelenő állati jelképek gazdag tárháza. Köztudott, hogy a kutya hűséges, az oroszlán erős, a nyúl gyáva, de honnan erednek ezek a megfeleltetések? Erre a kérdésre keresnek válaszokat a kutatócsoport tagjai. 

Irodalmi, képzőművészeti, művészet- és művelődéstöréneti, néprajzi szempontból magyarázzuk az állati jelképeket. Egy irodalmi vagy képzőművészeti alkotás megértéséhez nem is keveset ad hozzá, ha nem csak a történetet, a színeket, a formákat látom, hanem például az állai attribútumokat is 

– mondta Vígh Éva.

Kutatási területük az európai kultúrkör. 2019-ben látott napvilágot első hiánypótló kötetük, amely az Állatszimbólumtár A-Z címet kapta, és összesen 122 valóságos és képzeletbeli állat szimbolikáját fejtették fel benne. A kötet megalkotásában Vígh Éva mellett oroszlánrészt vállalt Darab Ágnes, Újvári Edit, Buda Attila és Barna Gábor. 

Természetesen az ókortól indultunk, és a magyar művelődéstörténet, irodalom és néprajz, valamint művészettörténet hangsúlyos szerepet kapott a kötetben. Be szerettük volna mutatni, hogy milyen változásokon mentek keresztül az állatszimbólumok, hogyan reprezentálják egy adott kor gondolkodásmódját, művészetképét 

– fejtette ki Vígh Éva, majd a tigris példáját említette, amely nagyon sokáig csupán a vadság és a kegyetlenség jelképe volt, ám a középkori bestiáriumokban már a kölykeit védő anyai gondoskodását is kiemelték. 

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében rendezett szerdai tanácskozáson legfrissebb kutatási eredményeik megosztására hívták a kutatókat, PhD-hallgatókat. Terítékre került ókori kígyótár, Polcz Alaine Macskaregénye, Kafka Az átváltozás elbeszélése, halak, egerek, majom, Georges de La Tour által festett legyek és bolhák, de még egy tetű halálára írt gyászbeszéd is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában