A szeretni való balfék szuperhősök írója Vásárhelyen járt

2023.11.08. 16:15

Dóka Péter cinkosai lettek a gyerekek

Tábori Szilvia

Dóka Péter író szerint amikor az ember nem magáról ír, lényegében akkor is azt teszi. Fotó: Tábori Szilvia

A Szupermalac és Űrpatkány, Az ellopott zsiráf szerzője előbb személyes, elsőre cikisnek tűnő személyes történeteivel avatta cinkossá iskolás hallgatóságát a vásárhelyi gyermekkönyvtár író-olvasó találkozóján, majd szinte bombázta őket kérdéseivel. Észrevehetően örültek a gyerekek a váratlanul érkező felnőtt-figyelemnek, talán mert arra számítottak, nekik kell majd – így vagy úgy – a pulpituson álló szakállas férfira figyelni.

Az idén 49 esztendős Dóka Péter arról mesélt, milyen borzasztó csúnyán és rémes helyesírással írt általános iskolában, amelyre egyik tanítója megoldásként azt ajánlotta: a nyári szünetben foci és strandolás helyet egyetlen könyvet másoljon. Ettől majd minden megjavul. Elkezdte hát másolni a kisegérről szóló, számára roppant unalmas történetet, de egyszer csak bevágta a sarokba. Kinézett az ablakon, ahol a szomszéd néni éppen a szomszéd bácsit kergette, eközben egy kutya megmászta a kerítést, a házban konnektort szerelő apukája pedig pont elkáromkodta magát.

Megláttam, hogy ez egy egészen kerek történet, szereplőkkel, elejével és végével. Azt hiszem, már akkor felderengett bennem, milyen szívesen lennék író, de ezt még gimnazista koromban sem mertem elmondani senkinek 

– mondta a zömében 3. és 4. osztályos hallgatóságának. 

Mindig is kicsit szeretni való balfék szereplőket álmodtam magamnak 

– magyarázta, majd megosztotta a gyerekekkel azt a szándékát is, hogy történeteit olvasva azt érezzék, "nem vagyok egyedül".

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában