A nagymágocsiak máig szeretettel emlékeznek Neubauer Józsefre

2023.11.08. 14:00

Száztíz éve született a kódisbarát

Kovács Erika

Fotó: kozterkep.hu

A papok kommunistázták, a kommunisták fekete reakciósnak tartották, az emberek viszont nagyon szerették Felicián atyát, a kapucinus kódisbarátot, aki 110 évvel ezelőtt, 1913. november 8-án született.

Felicián atyára, a kapucinus barátra máig nagy szeretettel emlékeznek a nagymágocsiak. Több mint fél évszázadon keresztül szolgálta a közösséget. Egyházi teendői mellett színjátszókört szervezett, egyszemélyes bábszínházat alkotott, bélyegszakkört vezetett és rendíthetetlenül kutatta Nagymágocs múltját. Ha a településen megkérdezi valaki, ki volt Neubauer József, nem biztos, hogy mindenki tudja, Ha azonban a kapucinus szerzetes nevén említjük, Felicián atyaként, felcsillan az emberek szeme és szinte mindenki tud róla mondani néhány mondatot akkor is, ha nem ismerte, csak hallott róla. 

Felicián atya több mint fél évszázadon keresztül szolgálta a nagymágocsi közösséget. Fotó: YouTube/Nagymágocs

Kezében faragatlan bot, mindig olyan, amilyet az útszélén, vagy az árokpartján talált. Ez megkönnyítette amúgy nehézkes járását. Vén lódenkabátját zsákmadzaggal szorította a derekához, egyébként a szél leemelte volna róla. Esőben megázott szöghaja és bozontos szakálla, s vízzel teli merült tátogó orrú bakancsa. A legnagyobb forróságban sokélű pantallót és gallér nélküli inget viselt. Sokak szerint akár a remete, míg mások gazdátlan Mikulást láttak benne. Ő volt Felicián Atya, több mint fél évszázadon át Nagymágocs egyik jellegzetessége, a falu arca... 

– írta róla Dóczi Jusztina nyugalmazott újságíró, Nagymágocs helytörténeti kutatója egy blogbejegyzésében.

A debreceni származású Felicián atya 1934-ben állt be a kapucinusokhoz, Máriabesenyőre. 1941-ben szentelték pappá. Nagymágocsra gróf Károlyi Imre temetése napján érkezett. Egyházi feladatai mellett jelentős szerepet vállalt a fiatalok nevelésében, tanításában, emellett kiemelten érdekelte a régészet is.

A kapucinus kódisbarátot a kommunizmus alatt számos atrocitás érte.

A sokak által szeretett barát 1998. június 4-én hunyt el a Gödöllőhöz Tartozó Máriabesnyő Kapucinus Rendházában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában