Szegedi hírek

2023.12.03. 20:31

Életörömet árasztó alkotásokból nyílt tárlat Újszegeden – Galéria

Kiss Anna

Édesanya és lánya alkotásai csodálhatók meg az adventi tárlaton. Fotó: Török János

Angyali üdvözlet...

 – ezzel a címmel nyílt adventi kiállítása az újszegedi plébánián Petrás Máriának és Petrás Alinának a Magyar Művészeti Akadémia szegedi regionális munkacsoportjának szervezésében. A csoport elnöke, Vesmás Péter elmondta, áprilisban indultak, azóta már 12 sikeres eseményt tudhatnak magukénak, és még hátravan idénre 4 programjuk. Közölte, összművészeti rendezvényekről van szó, megjelenik azokon a képzőművészet, az építészet, a zene és a színház egyaránt. Kiemelte, céljuk az, hogy kapcsolatot építsenek ki a hazai és a határon túli magyar művészek között, valamint felfedezzék a hazánkban és annak határain kívül rejlő művészeti és kulturális tevékenységeket.

A vasárnap esti eseményen elhangzottak szerint Petrás Mária diószéni születésű Prima Primissima- és Magyar Örökség-díjas népdalénekes, keramikus, akinek figurális kerámiáit méltán csodálják világszerte. Biblikus témájú, életörömet árasztó üzenetei megfoghatóvá, tapinthatóvá váltak a tárlaton, melyen lányának művei is láthatóak. 

Aba P. Ákos nemezkészítő népi iparművész méltatta a megnyitón az alkotókat. Arról beszélt, hogy a képeken látható Szűz Mária, a mindenkori magyar királyok társuralkodója, akit az egyik képen úgy ábrázolt Petrás Mária, mint a régi életfát, kitárt karjain a nap és a hold látható. Hozzátette, a műveken erős, kiteljesedett arcok láthatóak, de ott van az alkotásokon a csángó viselet is, mely meghatározó a művészek életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában