Tudás és élmény fonódik Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb mesekönyvében

2023.12.08. 14:00

Szegeden szárnyal a kaland

Budapest után a napfény városában kínál kalandot a gyerekeknek Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla legújabb közös mesekönyve, a Frida és Gubanc Szegeden. A két főszereplő ezúttal is egy úri kanári és egy vagány veréb párosa, akiknek izgalmas és fordulatos barangolása során madártávlatból tárulnak fel Szeged rejtett értékei.

Koós Kata

A szegedi illusztrátornak és írónőnek a Frida és Gubanc Szegeden már a negyedik közös mesekönyve. Fotó: Gémes Sándor

A Szép Magyar Könyv különdíját nyerte el Trogmayer Éva írónő és Egervölgyi Lilla illusztrátor Frida és Gubanc Budapesten című, tavaly ősszel megjelent mesekönyve. Az apró, ámde felettébb bátor szárnyas páros, az úri kanári és a csintalan veréb kalandja idén a napfény városában folytatódott.

A célunk az, hogy olyan ismeretterjesztő gyermekkönyveket készítsünk, amelyek úgy mutatják be Magyarország városait, ahogyan viszonylag ritkán látjuk azokat, például madártávlatból. Fontos szempont volt, hogy a tudásátadás mellett meseélményt is kínáljunk a gyerekeknek 

– mondta el lapunknak a szerző, Trogmayer Éva, lapunk egykori munkatársa.

A Frida és Gubanc Szegeden című kötetben ismeretterjesztő szövegbuborékokban tárulnak fel az érdekességek a város történeti, épített, természeti, kulturális, sőt street art értékeiről. A buborékokba zárt információmorzsák képeslapokra emlékeztető, aprólékosan kidolgozott, szemet gyönyörködtető illusztrációkba ágyazódnak az oldalakon, amelyeket Egervölgyi Lilla, a Vedres István Technikum grafikatanára készített. A szegedi alkotópárosnak ez már a negyedik közös mesekönyve. 

Fotó: Gémes Sándor

A Budapestről szóló könyv illusztrálása nagyon sok utazással járt, a szegedi alkotófolyamat könnyebben ment, hiszen helyben élek. Grafikákat és akrilnyomatokat készítettem, amelyeket aztán digitális technikával illesztettem össze. Sokat sétálgattam Szegeden, hogy alaposan megfigyelhessem a helyszíneket, és rengeteg drónfelvételt néztem meg, hiszen sok épület a főszereplők miatt madártávlatból jelenik meg a könyvben. Néhol azért a fantáziámra is erősen kellett hagyatkoznom, mert a Nagyállomást például az egyik csillárról tekintve kellett lerajzolnom

 – mondta el Egervölgyi Lilla.

A tudásátadáson túl egy izgalmakban bővelkedő, csavaros kaland is kibontakozik az oldalakon. Frida és Gubanc ugyanis nemcsak egyszerűen bejárja Szegedet a Nagyállomástól a belvároson, a Vadasparkon és a Ligeten át a Holt-Maros partjáig, sőt ellátogatnak Ópusztaszerre és Sándorfalvára is, de utazásuk során számos veszély, kihívás és megoldásra váró rejtély vár rájuk.

Amikor elkezdtem gondolkodni a történeten, akkor egy ideje már foglalkoztatott a szabaddá válás gondolata. A kalitkából szabaduló kanári szerintem nagyon szimbolikus kép erre. Ugyanakkor a szabadság nem feltétlenül azzal a lépéssel fejeződik be, hogy valaki elhagyja a kalitkáját. Inkább akkor válik szabaddá, amikor nem fordul vissza, ahogy azt Frida is teszi a Budapest-könyvben. Érdekes, ahogy az új barátok, új helyzetek képesek ráébreszteni a mesehőst vagy az embert, hogy más is van a világban, mint, amit ismerünk. És, ha néha más szemmel nézzük az életünket, az mennyivel több tud lenni 

– mondta el a szerző a történetről, amely nem csak Szegedről, de az összefogásról, a barátságról, a bocsánatkérés és a megbocsátás fontosságáról is mesél a gyerekeknek.

Az alkotók azt is elárulták, hogy Frida és Gubanc kalandja Szeged után a Balatonon fog folytatódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában